trädgårdsland_ savoykål_spetskål_morötter_rödbetor_jordgubbar

Började odla för att jag ville ha koll på vad jag åt. Upptäckte att jag gillade kombinationen av hårt kroppsarbete, lite konstnärligt skapande och lyxen av att kunna gå ut i trädgården och plocka ihop större delen av min middagsmat.

Först när jag fick ett makroobjektiv till min kamera, så upptäckte jag insekternas fascinerande värld. Vi har väldigt många olika i vår trädgård och jag vill så klart lära mig mer om vilka som påverkar vad. Att fota dom gör att man kan se dom lite bättre tycker jag.

En rätt stor del låter jag vara rufsigt vildvuxen eftersom vi bor på landet och inga av våra grannar tar illa upp för att gräset är lite längre på vissa ställen. Jag vet ju också att det hjälper till att få insekter, paddor och småfåglar att trivas. Dessutom är det svårt att hinna gå runt och putsa överallt när man jobbar. Till vardags så undervisar jag i naturkunskap och miljökurser för vuxna.

Trädgården ligger vid en sjö i Norrland, ungefär zon 6 skulle jag gissa. Sommaren är kort och intensiv här. Lite för kort har jag börjat tycka med åren.

Här finns två mindre växthus, två mindre trädgårdsland, två katter, 8 höns, 1 tupp, 1 man, 1 tonårsdotter och jag.

Den här bloggen har jag bestämt för att skriva för att dokumentera det jag gör i vår trädgård, men också för att dela med mig av det jag kommit fram till efter 17 års odlande med både misslyckade och lyckade försök.  Det är så klart roligt om även du kommenterar och lär mig av dina erfarenheter!

tar upp den sista potatisen

Logo

Annonser

34 reaktioner på ”Om mig

 1. Mycket intressant att beskåda dina vackra macrofoton, som amatörfotograf fastnar jag så gott som inför varje bild’ men också dina kunninga ord vad bilderna beskriver blir som ett symbios dem emellan. Tack oxå för dit”omdömme” om min steppdansande getingfluga.

 2. Jag är också trädgårdsintresserad med blommor, insekter, djur, natur, väder och allt annat som följer med…
  Fotograferar allt jag tycker om. Min blogg är uppdelad och fortfarande ”under konstruktion” då jag inte fått ordning på hur jag ska lägga upp ordningen… 😉
  Mycket kul att se närbilderna på insekterna du träffat på eftersom jag vet hur svårt det är att ”fånga” dem. Fascinerande med allt liv som knappt syns…
  Fortsätt ditt fina jobb med att dokumentera de små liven.

  1. Då är vi i samma fas, nybörjarfasen! Du ska se att vi snart vet hur vi vill ha det och hur man gör för att få det så!
   För mig är det enklare att till bilder på insekter än av naturen i stort och moln. Älskar moln, men blir aldrig som jag tänkt mig på bild!Du däremot får ju till det där med en läcker himmel. 🙂

   1. Har övat manuella inställningar med kameran det senaste året och lärt mig jättemycket. Dessutom redigerar jag bilden när det gäller intensitet och kontraster.
    Bara ibland leker jag mer med bilderna, som en utsiktsbild från balkongen som blev flera kopior fast i olika färger. De ligger på bloggen under natur men rubriken…?

   2. Oj, jag har för mig att längst ner ska det finnas möjlighet att lämna kommentarer. Nu var det ju många bilder men ändå…
    Ska undersöka hur det ligger till. Tack för att du uppmärksammade mig på problemet och tack för din fina kritik… 🙂

  1. Ja det är på gården, men tyvärr rätt förfallet idag.
   Vi använder det mest för att vinterförvara trädgårdsmöbler, men jag har också använt det som tak över huvudet om jag ska måla nåt och vill undvika regn. 🙂

 3. Hej Lena!
  Vilka ljuvliga macrobilder och fina texter till!

  Min mormor och morfar var trädgårdsodlare och odlade på ca 1ha mark. Där fick barn och barnbarn hjälpas åt varje sommar med skörden, för det mesta såldes. Allehanda frukter, bär och grönsaker odlade de – och gott var det…Som du säger är det fantastiskt att kunna plocka ihop sin middag från egen täppa.

  Intresset har jag nog ärvt, men när jag bytte arbete för 14 år sedan försvann min tid…lärarjobbet är slitsamt. Vi reser mycket också, så …Men jag saknar min trädgård, vilken numera är ganska vildvuxen och bara har vinbär och lite hallon kvar. Rabarber och kryddor något.

  Jag ser att du också undervisar – hur får du tid till trädgården? Avundsjuk, lite…

  Tack för att du valt att följa min blogg! Hur du nu funnit den vet jag inte, men glad blir jag att du vill följa. Jag lovar att komma tillbaka till dig! i min stressade värld behövs fina bilder och naturtexter. Macro är fantastiskt. När jag någon gång får råd ska jag köpa ett!

  1. Jag reser sällan och aldrig på sommaren och har en ganska lagom trädgård. Då går det att kombinera läraryrket med trädgård!
   Skaffa ett macro, det är vansinnigt roligt att komma så nära, både förtjusad och lite skrämd blir man ibland…:)

 4. Jätteroligt att läsa om någon som odlar under ungefär samma förutsättningar som jag, bor i Skellefteå och ligger någonstans runt zon 5-6.
  Jag är också lärare och har noterat att ganska många av oss gärna odlar eller har en längtan efter att odla vår trädgård. Tror det behövs med det intensiva skolåret i ryggen, avkoppling och kontemplation på hög nivå!

  1. Det ligger nog något i det! Själv har jag inte sommarlov i vanlig mening. Jag jobbar på en skola som har öppet året runt, men semester har jag och ibland lyckas jag få till en lite extra lång semester! 🙂

 5. Vilka fina bilder Lena! Hittade hit med hjälp av Ingrids länk till dina snöflingor. Blev också taggad på att peta ner några ärtor i jorden efter att ha läst om din skörd av nyårssådden.

 6. Hej Lena!

  Av en slumphittade jag hit – eller rättare sagt för att jag hade ett meddelande nu på morgonen om att du ‘följer mig’, min allra första följare, tack för det : )

  Mysig blogg och fina bilder, kommer kika in här då o då. / Pia

 7. Hej!
  Jag heter Elli och jag har fått i läxa att skriva om spottstrit. Tyvärr fanns det ingen bild på spottstrit på den sidan som min fröken sagt att vi får ta bilder från. Jag såg att du har tagit ett foto på en perfekt spottstrit och jag undrar om jag får låna din bild och sätta in den i mitt word-dokument. Vi ska inte skriva ut det vi skrivit utan bara maila det till vår fröken.
  Jag går i 2an.

  Bilden jag vill låna är https://tradgardssurr.files.wordpress.com/2013/06/spottstrit-utan-sitt-skydd.jpg

  jag skriver ditt namn på bilden och om jag får låna den så säger jag till min fröken att jag bett om lov.

  Hejdå /Elli

  1. Det går jättebra Elli!
   Vad roligt att du ska skriva om spottstritar.Insekter är spännande. Hoppas du får se några livslevande i sommar. Spana efter dom i ”spottet” som du hittar på växter. Där gömmer dom sig. I alla fall när de är nymfer 🙂

 8. Hejsan! Vilken underbar blogg du har! Du har ett tema här som känns viktigt och i tiden, våra insekter är viktiga och har alla en roll i ekosystemet (med reservation för att de allra flesta har det iallafall) 🙂

  Vi har på Naturhistoriska riksmuseet en utställning om stadsodling under sommaren – Odla staden. Jag skickar dig gärna mer information om den om det är något du tror att dina läsare skulle vara intresserad av.

  Jag tipsar våra besökare om din blogg tillsammans med tips andra inspirerande sidor under Odla stadens sida på nrm.se.
  Mvh Caroline

 9. Hej Lena!
  Jag går på lärarprogrammet i Borås och gör ett arbete om solitära bin. Jag hittade en mycket bra bild som du tagit och undrar om jag får använda den i mitt arbete om jag hänvisar dig som källa?

  Med vänlig hälsning, Josefin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s