Ute blåser det och det är småkallt. Jag har därför hållit mig mest innomhus idag och passade på att koka chilsylt och rabarberchutney
Egentligen ska det vara chili och paprika i denna chilisylt. Chilifrukter blir det massor på min Jamaican bell planta, men paprika finns det inte lika mycket av i växthuset. Jag bytte därför ut paprikan i receptet mot äpple i stället. Det blev bra det med. Sylten är god att ringla över ost, tomatsallad, squashplättar eller andra vegetariska biffar. Man kan också smaksätta grytor och liknande med den.
Ger ca 1 liter sylt.
100 gram röd chili
100 gram äpple
4 dl äppelcidervinäger
500 g syltsocker
100g vanligt strösocker
Finhacka chilin och äpplet. Lägg sockret och vinäger i en stor gryta och låt sockret smälta på svag värme. Tillsätt chilihacket och äpplet när sockret har smält och låt det koka i ca 15 minuter. Skumma.
Jag mixade allt med stavmixern så att den blev helt slät innan jag tog grytan från värmen och lät den stå i ca 45 minuter innan sylten hälldes upp på väl rengjorda burkar. Att den ska stå ett tag beror på att man vill att pektinet i syltsockret ska ha hunnit stelna lite.
Sylten är hållbar i ett år, men öppnad burk bör ätas upp inom ungefär en månad.