Chilisylt med äpple

Ute blåser det och det är småkallt. Jag har därför hållit mig mest innomhus idag och passade på att koka chilsylt och rabarberchutney 

Egentligen ska det vara chili och paprika i denna chilisylt. Chilifrukter blir det massor på min Jamaican bell planta, men paprika finns det inte lika mycket av i växthuset. Jag bytte därför ut paprikan i receptet mot äpple i stället. Det blev bra det med. Sylten är god att ringla över ost, tomatsallad, squashplättar eller andra vegetariska biffar. Man kan också smaksätta grytor och liknande med den.

Ger ca 1 liter sylt.
100 gram röd chili
100 gram äpple
4 dl äppelcidervinäger
500 g syltsocker
100g vanligt strösocker
Finhacka chilin och äpplet. Lägg sockret och vinäger i en stor gryta och låt sockret smälta på svag värme. Tillsätt chilihacket och äpplet när sockret har smält och låt det koka i ca 15 minuter. Skumma.
Jag mixade allt med stavmixern så att den blev helt slät innan jag tog grytan från värmen och lät den stå i ca 45 minuter innan sylten hälldes upp på väl rengjorda burkar. Att den ska stå ett tag beror på att man vill att pektinet i syltsockret ska ha hunnit stelna lite.
Sylten är hållbar i ett år, men öppnad burk bör ätas upp inom ungefär en månad.

chilisylt

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s