Nolia Trädgårdsmässa, konst och härdiga fruktträd

Igår tog jag ledigt nåra timmar och strosade runt på trädgårdsmässan i Umeå. Främst var jag lite nyfiken på den finska plantskolan  som var där både för att sälja och prata om härdiga bär och fruktträd. Den finns i Lepplax som ligger precis i jämnhöjd med Umeå.

Jag kunde självklart inte heller motstå att handla lite av  Kajsa Dahlgren . Hon målar och trycker vackra trädgårdmotiv på både tavlor, handdukar, skärbrädor och brickor. Man blir glad av hennes bilder på grönsaker! 🙂

kajsa Dahlgren

Det hade varit billigare att vara kvar på jobbet insåg jag när jag släpade mina påsar mot bilen, men jag kunde inte låta bli att plocka med mig några buskar och träd hem också. Med tanke på att marken fortfarande är frusen, snön yr och det är nollgradigt ute idag, så är det inte läge att plantera dem ännu. Tills vidare får de stå i växthuset som fortfarande inte värms upp. Jag får väl täcka krukorna om det blir riktigt kallt eller bära in dem på nätterna. De där små rotklumparna gissar jag inte tål att frysas allt för hårt även om om buskarna ovan jord säkert tål en del. Några har knoppat, men de flesta är i vila fortfarande.

Jag kom hem med äppelträdet Salla som ska ge rikligt med små äpplen, mera som prydnadsäpplen, men ändå goda. Det här ska vara ett riktigt härdigt äpple, t.o.m zon 7 sägs det.

Andra dunderhärdiga buskar är blåbärstry. Eftersom de kräver polinering av varandra slog jag till på alla tre sorter som fanns. Jag får återkomma om det är Silginka, Vostorg eller Strezchevchanka som är godast.  Jag hoppas på de två första. Jag har grova problem att uttala namnet  på den sista sorten… 😉 Ryssland har tydligen tagit fram många olika sorter av blåbärstry och bären sägs vara otroligt rika på antioxidanter och samtidigt goda!

Det sibiriska björnbäret ska klara upp till zon 6. Det borde gå. Jag har en vägg som jag tror skulle fungera att spaljera det mot. Precis som hallon ger brörnbär skörd först året efter på de grenar som är två- åriga. Jag kommer därför inte att få några bär den här sommaren.

Venus rosenkvitten är inte lika härdig, bara zon 4-5, men det är liten buske, bara 40 cm, så kanske kan man hålla den under snön större delen av vintern och då brukar det ju gå bättre.

Wilma gulkrikon är också en chanstagning, men man ska ju göra sånt ibland också. Måste bara hitta en lite mer skyddad plats och plantera i upphöjd bädd. Där får jag även sätta Onega Gulplommon. Man lovar inte mer än zon 5 kanske 6, men moderträdet har klarat -40 grader. Det handlar mycket om att ha bra dränering under vintern, kanske t.om plantera på ett lager med grus har jag förstått, så vi provar!

Inte kunde jag låta bli att köpa ett sex-pack med jordjubbsplantor (Sonata) heller. De får vara inne i köket under lamporna nu ett tag och förhoppningsvis kommer vi att kunna smaka några bär tidigt! 🙂

 

 

Annons

4 reaktioner på ”Nolia Trädgårdsmässa, konst och härdiga fruktträd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s