Växtförsvar,droger och pratande träd

Ett problem som jag haft med mina paprikor i vår är bladlöss. Det är ett lite lättare problem än spinn, men det är fortfarande inte jätteroligt att ”tvätta” av plantorna en gång i veckan. Man skulle haft en nyckelpiga i fönstret eller några blomflugelarver .Det är väldigt bra när insekterna sköter sånt jobb åt en tycker jag!

nyckelpiga

Växter har rätt avancerade sätt att försvara sig på och kan locka till sig insekter som kan hjälpa dem, men så här vintertid i mitt kök finns inte så många bra försvarare att locka på. Vill du veta mer om hur växter kan göra så finns en intressant artikel här.

Jamaica bell_chili

Förutom hjälp av  insekter så försvarar sig växter även med hjälp av gift. Det starka i Chili är Capsaicin. Det är egentligen ett gift som växten producerar som förhindrar många organismer från att kunna äta upp den. I små doser kan många växtgifter användas som mediciner eller droger av oss människor. Gifter är molekyler som påverkar våra signalsystem, t.ex. nervsystemet. Koffein och nikotin är två kända växtgifter som vi människor gärna använder och lätt blir beroende av eftersom de påberkar vårt belöningssystem.

När det gäller Capsaicin så måste vi människor äta väldigt stora doser innan det blir skadligt. Det har t.o.m visat sig hälsosamt i små doser för oss, men för smådjur och insekter är det annorlunda. På chiliplantan som jag har är det betydligt färre bladlöss än på paprikan bredvid. Det kan ju bero på att Chilin innehåller mer Capsaicin.

krona_trädkrona_ bollpil

Kanske var det någon som tittade på Skavlan härom veckan när Peter Wohlleben berättade om sin bok ”Trädens hemliga liv”. Den kommer ut på svenska i höst och han har skrivit om forskningsresultat på ett lite mer lättförståeligt sätt . Där beskrivs hur träd ”pratar” med varandra har vänner och fiender, kan skicka socker med rötterna till sina egna ”småplantor” så att de ska klara sig bättre i början och att de t.o.m kan ”sörja” när ett träd som de har god kontakt med huggs ner. Jag måste läsa boken när den kommer! Författaren sälv fick frågan om han  inte tyckte det kändes konstigt att jobba med skogsbruk nu när han visste allt detta om träd, men det tyckte han inte. Han lade till att han även åt kött. Vi människor behöver både mat och träd precis som alla djur här på jorden.Det vi måste tänka på är bara att vi borde varken hugga ner träd i onödan eller döda djur i onödan. Vi borde lära oss att spara på resurserna menade han och jag håller med.

Var snälla med varandra  och naturen i veckan!

 

 

13 reaktioner på ”Växtförsvar,droger och pratande träd

 1. Jag såg honom hos Skavlan och blev också sugen på boken. Uttalandena byggde ju på vetenskapliga rön också, så – jätteintressant. Naturligtvis håller jag med.

  1. ja delar av det visste jag, att de skickar ut signaler på olika sätt för att varna andra träd så de kan producera mer växtgifter om någon tuggar på ett träd, men att de skulle sörja om en vän dog det hade jag ingen aning om! Fascinerande.

 2. Du är som en uppslagsbok! Så bra du beskriver allt! 🙂
  Tittade också på Skavlan, det var verkligen intressant. Har läst en artikel om det förut, men tycker det var intressant och bra att det kom fram.
  Skulle också haft en nyckelpiga eller annan insekt, har fått spinn igen på mina små citronträd. Förmodligen har dom det för torrt inomhus.
  Försöker vara snäll mot naturen och de människor jag har runt omkring mig. ❤

  1. tack!
   Ja spinn är ett elände! Det ska finnas biologisk bekämpning man kan köpa, alltså någon insekt som äter upp dem, men jag har inte testat det själv. Jag har mest duschat och dränkt dem i såpvatten för att bli av med det, men till slut brukar jag ge upp på spinn.Jag tänker alltid att jag ska prova att köpa biologisk bekämpning, men det blir inte av bara. Har vänner som testat och det fungerar!

 3. En del av det du berättar om träden och att växter kan locka till sig försvarare visste jag redan men…. jag tittade inte på Skavlan. Nu står boken på min väldigt långa ”vill-läsa” lista.

 4. Ja, Peter Wohlleben – intressant namn. Jag tänkte på de två stora bollpilar som togs bort vid kyrkan där jag bor, det står en ensam bollpill kvar och sörjer, tänker jag. Och så jag som fotat dem varje årstid.

  1. Ja det kan vara så, men han sa också att en del inte alls gillar varann, så det kan vara så att den ensamma bollpilen är nöjd över att slippa sina grannar…;)

   men man skulle gärna viljaveta känner jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s