Vårsådd av tomater och chili

Efter en mörk och halkig vinter är våren på ingång. Vissa av er har väl blommor i rabatterna redan nu, men här är det snö och kommer så att vara till slutet av april-början av maj. Ljuset är dock annorlunda och det är vi tacksamma för!

Min planta av Jamaican bell(Chili) klippte jag ner ordentligt innan jul tillsammans med några paprika plantor. Anledningen var mest att jag ville få mer plats i fönstren för diverse juldekorationer. De överlevde alla behandlingen och har både grönskat och blommat igen.

pollinerad och ickepollinerad paprika

Nu kan jag skörda både Chili och paprika. Inga stora mängder, men några har det blivit i alla fall!

.En av chilifrukternas frön gick till årets vårsådd för några veckor sedan och nu har jag småplantor. Detsamma för paprikan. Som jag tidigare nämnt så blir inte paprikorna på vintern lika stora och lika frörika som på sommaren så resultatet av vårsådden från den paprikan blev bara 4 st nya plantor. Jag får antingen göra ett nytt försök med en ny paprika eller försöka få de som övervintrat har att fortsätta må bra!

chiliplanta

Normalt sett sår jag tomater 1 mars, men i år så fick jag för mig att mina frön var för gamla så för säkerhetsskull så sådde jag fröna redan för 2 veckor sedan. Jag ville ha möjlighet att kunna beställa nya om det inte skulle fungera. Självfallet grodde de alla snabbt….

nyagous_tomat_omplantering

De behöver därför skolas om nu. Om de står för trångt så blir de gängliga både om det är för trångt för rötter och för blad. Däremot så bör man inte sätta småplantor i för stora krukor på en gång heller. Då är risken att man övervattnar och dränker sina små. Jag får rätt ofta frågan av mina elever varför växter kan dö av för mycket vatten. Det är för att växten (och speciellt rötterna) behöver syre till sin cellandning. Det syret finns normalt i luftfickor i jorden. Daggmaskarna är fantastiska på att göra luftgångar i jorden. Det är bra för växterna på flera sätt. Dels är väggarna klädda med näringsrik mull som ett resultat av deras ätande, men det är också så klart luft i gångarna. Luften är bra både för att den innehåller syrgas till rötternas cellandning, men också kvävgas. Många växter samarbetar med bakterier som kan göra om kvävgasen i luften till kväverika ämnen som växterna behöver.

ärtskott i mörker och ljus

Här uppe är det fortfarande för mörkt i fönstren för att man ska kunna ha småplantor utan extra ljus. Jag har vanliga billiga lysrör som jag hänger i fönstren  så att jag kan hissa upp dem allteftersom plantorna växer.För att plantor ska kunna göra sin fotosyntes och bli stadiga så måste man ha ordentligt med ljus. Växter växer även i helt mörker, men de kan inte ta upp den viktiga koldioxiden som de behöver för att kunna göra sin fotosyntes och därmed sina byggstenar: glukos och sin cellulosa.

Bilden ovan är ett försök med ärtskott. De såddes samtidigt båda två, men de till vänster har vuxit i ljus och de till höger inne i en mörk garderob.De vita skotten är längre än de gröna, men skulle man kunna torka dessa vita plantor och sedan väga dem skulle man upptäcka att de nu väger mindre än den ärta som var fröet de växte ur. De har använt lagrade näringsämnen och förbränt dessa för att få tillräckligt med energi för att kunna ta sig mot ljuset precis som frön gör. De gröna däremot skulle väga mera än ursprungsärtan även om vi torkar plantan. De har kunnat göra fotosyntes under en lägre tid och har därför kunnat lägga på sig massa. Vill man ha stadiga plantor gäller det alltså att ge dem ljus och plats så de slipper trängas alltför mycket.

Jag tänker att växter kanske inte är så annorlunda än vad vi är trots allt. Vi behöver också mycket ljus och att slippa trängas för att må bra. 😉

 

 

 

 

 

 

 

Annons

6 reaktioner på ”Vårsådd av tomater och chili

 1. Välkommen tillbaks! Ja, det har varit en snöfattig och halkig vinter för oss också och vi längtar efter ljus och gröna färger. Nu har snön vräkt ned i flera dagar och jag har ärtskott i söderfönster visserligen men inte i garderoben ( intressant jämförelse och information),fast nu växer det med dagsljuset här. Jag tänker osökt på Feng Shui som betyder vind och vatten, alltså egentligen luftens, syrets och fuktens betydelse för energi och ljus och den gröna tillväxtkraften. Inte så vetenskapligt beskrivit som du kan men ändå.
  Ha en bra vecka!
  Luna

  1. Tack!
   ja det finns mycket goda tankar kring feng shui har jag förstått där det handlar om balans… och det är ju just det att det ska vara lagom av allt inom alla områden i livet! 🙂

 2. Intressant och roligt att du är tillbaka. Blommor i rabatten har vi inte utan snövallar ändå upp till fönstret. Fast snart måste det ju bli vår även här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s