Ren med korta ben- Rangifer tarandus platyrhynchus Vrolik

Den här renen såg vi igår. Vildrenarna här på Svalbard ser inte alls ut som de vi har hemma i Sverige. De är en egen undergrupp som levt här på Svalbard i alla fall 5000 år tror man och de har under den här tiden utvecklats åt ett eget håll som passar bra in för att leva här på Svalbard. De har väldigt korta ben och är mindre än  ”vanliga” renar. Den här betade ensam och verkade helt orädd. Enligt vår guide så har dessa renar inga naturliga fiender och det är därför helt orädda och går därför inte heller alltid i flock. Inte ens isbjörnar väljer dessa i första hand.

Man har studerat flyktbeteende på dessa renar här på Svalbard eftersom de saknar predatorer. Det man har sett är att renarna på en av öarna, Edgeoya,är lite mer nervösa nu och det har man tolkat som att de haft fler tillbud med isbjörn.

ren_1

Idag har vi lärt oss använda Spark vue som man kan använda för att mäta exempelvis temperatur, men även gps och programvara för sånt. Tanken är att man ska kunna använda sig av detta i klassrumsmiljö med eleverna. En av vetenskapens grundpelare är att man samlar in data innan man drar några slutsaser och med hjälp av sparkvue kan man samla in massor av data och få graferna utritade. Sen är det bara att fundera över vad man kan dra för slutsatser av all denna data.

Huvudet är lite lätt överfullt av alla tekniska prylar just nu. Tanken är att detta ska sitta till i morgon då vi ska ut på glaciären och mäta temperaturer på olika djup i borrhåll. Delar av natten får jag nog ägna mig åt att sammanfatta dagens intryck. Allt ska skrivas ner i en rapport och det gäller att komma ihåg och anteckna efter vägen…

 

Annons

En reaktion på ”Ren med korta ben- Rangifer tarandus platyrhynchus Vrolik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s