Permafrost kräver speciella lösningar och ger vissa fördelar

Det är lite speciellt att bygga på ett ställe som har permafrost. Det är svårt att gräva ner något. Alla byggnader står därför på pålar som man borrat ner. Förr måste man ha lyckats hacka sig ner också, för även det äldsta huset på Svalbard står på pålar. Det är postkontoret från 1912. Om, eller kanske rättare sagt när permafrosten tinar, så kommer alla hus att rasa. Just nu hoppas vi att det dröjer länge innan den tinar. Det skulle vara en katastrof för inte bara för husen på Svalbard utan för oss alla. Då skulle växthusgasen metan släppas fri i atmosfären och det vill vi inte…

Massor av nya hus byggs här i Longyearbyen och de husen som finns ser  rätt nybyggda ut (med undantag för bl.a den gamla postkontoret förstås).

postkontor

Under kriget så brände tyskarna ner flera av de hus som fanns. De brända bopålarna står kvar. De lyckades även sätta eld på en kolgruva. Den brann i 20 år. En brinnande kolgruva släcker man inte så lätt. Den fick brinna tills kolet var slut. (Sorgligt och bara en av alla vansinniga konsekvenser som ett krig kan få.)

brända bopålar_longyearbyen

Något som ser väldigt udda ut är alla ledningar ovan jord. Det är vatten och avloppsledningar. De kan inte grävas ner för de skulle frysa där ner i permafrosten. Det låter lite konstigt för oss som är vana att gräva ner dem just för att de inte ska frysa.

vatten och avloppsledningar ovan jord_Svalbard

Permafrosten kan man använda sig av också. Här på Svalbard finns ett globalt frölager. Vill du läsa mer och se bilder så kan du titta här. Många länder har ett lager där de förvarar fröer som är viktiga för vår matförsörjning, men detta är en global back-up för dessa nationella lager. Kylaggregatet kan inte sluta fungera pga av elbrist här. Det är bara global uppvärmning som kan sätta käppar i hjulet.

seed vault_frölager_svalbard

Även Svalbard har några gravar från de som dött av spanska sjukan efter 1:a världskriget. Dessa människor begravdes här med några enkla träkors. Några forskare fick tillstånd att gräva upp för att studera vävnaderna i samband med att man ville få fram ett vaccin för fågelinfluensan. Man hade tänkt sig att det skulle vara rätt intakta kroppar pga kylan, men kroppparna låg bara 15 cm från ytan så det var bara skeletten kvar. Dels så kanske man inte lyckades gräva så djupt, men sen kan även föremål transporteras upp mot ytan när marken tinar och fryser om vartannat. Om man dör på Svalbard idag så kremeras man i stället. Äldre som behöver åldringsvård måste flytta från Svalbard, men det finns ju de som klarar sig själv hela livet och tyvärr även unga som dör förstås.

spanska sjukan_permafrost_kyrkogård_svalbard

Världens nordligaste kyrka finns här i Longyearbyen. Det är förresten den enda byggnaden jag sett som påminner om arkitekturen i Nordnorge. Jag tänker speciellt på de där extremt branta taken. Här är hustaken annars inte alls branta. Det förvånar mig lite. Jag såg t.o.m ett platt tak idag. Det är ju jättekonstigt på ett ställe där det snöar mycket. I skrivandes stund så snöar det och när jag tittar ut så är hotelltaket bredvid alldeles vitt..

nordligaste kyrkan_longyearbyen_Svalbard

Annons

8 reaktioner på ”Permafrost kräver speciella lösningar och ger vissa fördelar

  1. Så inlevelsefull och intressant text Lena!
    Vad jobbar alla 2000 personer av de som inte går i skolan?
    Hoppas du har det bäst!

    1. Turism är en stor del och så kolgruvan och forskning är de tre delar som sysselsätter mest folk.Kolgruvan har lite problem just nu som jag förstått det (billigt kol), men turismen blomstar.

  2. Väldigt speciellt verkar det mesta vara där. Ofta när man reser nuförtiden så är allt så igenkännbart att man blir besviken. Spännande med så mycket nytt som åtminstone inte jag kände till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s