Longyearbyen har det mesta förutom sol, värme och åldringsvård

Kom fram till Svalbard  i går kväll och fast jag visste att det skulle vara kallt så blev min sommarkropp ändå förvånad. Nu kan det ju bero på att jag då rest i 14 timmar också. Det är egentligen konstigt att man blir lite trött av att sitta och göra ingenting en dag! 😉

När vi landade så körde vi genom två molnlager. Är det vanligt? Det kändes ovanligt att ha moln ovanför sig och samtidigt ett tjockt molntäcke även under sig. Det säger lite om hur molnigt och halvmörkt det är här just nu.. Dagarna innan har det varit lite för soligt och varmt för säsongen, men det straffar sig nu med storm. Jag tog en promenad ner till centrum här på eftermiddagen tillsammans med en av de andra kursdeltagarna och det blåste rejält i kombination med någon sorts småhagel. Just nu snöar det.

grå_1

Det ska vara isbjörnssäkert i själva Longyearbyen på dagtid, men nattetid så garanteras inget…När man lämnar samhället så finns varningsskyltar.

Från sjön som man ser i bakgrunden tas vattnet till Lonyearbyns vattenkranar. Vattnet är gott och kallt!

isbjörnsskylt_1

I förmiddags så tog jag en guidad tur (med bil). Det var riktigt intresssant. Det är ett lite annorlunda samhälle det här.

2100 människor bor här och 260 av dem går i skolan (en rätt stor andel skolbarn!), 240 på grundskolan och ca 20 på gymnasiet. Det finns också 3 förskolor och ett universitet med studenter från hela världen. (kort reklamfilm om vad de gör.). Det är en väldigt ung befolkning med andra ord. Faktum är att det finns ingen åldringsvård. När man inte längre kan ta hand om sig själv så får man åka till fastlandet.

Sjukhus finns. De gör inga svårare operationer, förutom ibland då de måste. Kirurger på fastlandet ser då operationen via nätet och kan vägleda läkarna på plats.

Gravida kvinnor åker till Tromsö 3 veckor innan beräknad födelse och bor på sjukhuset där. Anledningen är att gravida inte får flyga senare, men en hel del barn föds på det lokala sjukhuset också enligt vår guide,

Varför väljer man då att bo här? Flertalet gillar så klart naturlivet, men Svalbard har tydligen också allltid varit ett ställe dit man åkt för att spara pengar. Man tjänar bra och betalar bara 16% i skatt. Redan på 1800 talet kunde de duktigaste jägarna tjäna så mycket pengar under två-tre år att de sedan kunde åka till fastlandet och leva gott resten av  sitt liv. Mer i modern tid så har det varit kolgruvorna som behövt folk och idag även turistföretag som behöver anställda. Ett sätt att locka folk att bo här är de billiga skatterna och i bland bjuder även företagen sina anställda på hyran under de tre mörkaste månaderna. Man har även satsat på en hel del kultur för att göra den långa mörka vintern trevligare.

gammalt fångstlänger_1

Så här kunde det se ut förr i världen med några jaktstugor. Det är säl som hänger rätt högt upp i pyramiden till höger för att man skulle få ha den i fred från isbjörnarna.

Mer bilder från den guidade turen kommer i nästa inlägg. Jag ska bara äta några vafflor först. Är man i Norge så bör man äta våfflor. 🙂

5 reaktioner på ”Longyearbyen har det mesta förutom sol, värme och åldringsvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s