Ullbaggar sägs gilla skymning

Inte konstigt att jag hittills bara lyckats se den här skalbaggen när det varit lite halvmörkt ute och inte alls bra fotoväder. Den gillar tydligen skymning. Det gör visst alla svartbaggar (Tenebrionidae). Idag var ett undantag. Idag lyckades jag fota den i dagsljus och då gick det lättare att få till en skarpare bild. Den är inte så stor, 7 mm ungefär.

På bilden sitter den på ett gulnande vitlöksblast.

Att den kallas för ullbagge kan man nästan förstå då man ser den på nära håll. Den ser lite luden ut. I trädgården är den helt ofarlig. Den äter lite pollen, Som larv lever den av döda växtdelar, så den är alltså en av dessa nedbrytare som behövs för att städa upp.

Antennerna är lite snygga också. I antennerna sitter doften hos de flesta insekter. Att ha lite ojämnheter på antennerna av olika slag gör att ytan där doftmolekyler kan fastna blir större. Det ökar deras doftsinne. Det är också av den anledningen de ständigt putsar sina antenner för att hålla dessa rena. Smutsiga antenner försämrar doftsinnet på samma sätt som då vi är förkylda och snoriga (antar jag, men jag har ju aldrig provat att dofta med antenner…).

ullbagge_Lagria hirta

Annonser

5 reaktioner på ”Ullbaggar sägs gilla skymning

  1. Det är ju en baggis att plåta i dåligt ljus, om man har en liten penlight lampa med sig. Den du fotat är det ju bra bild på.
    Svante

      1. När jag försöker fotografera spindlar i dåligt ljus har det fungerat relativt bra med just en liten penlight lampa. Det är inte något vidare med blixt i någon fotografering, speciellt dåligt resultat blir det med kamerans inbyggda blixt.
        Svante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s