Rosens försvar ska inte hindra mig från att göra nyponsherry i år!

Växter och deras evolution har alltid fascinerat mig. Därför var det med spänning som jag tittade på Carol Kleines plant odyssey på BBC. Jag gillar Carol Kleine och hennes entusiasm!

Rosor är bland de äldsta blommorna man hittat fossil från och de är ca 30 miljoner år gamla. Alla organismer som är så gamla har på något sätt haft rätt grundkonstruktion som fungerat bra. De äldsta rosorna var inte fyllda utan hade bara ett lager av kronblad. Om de var som de gamla sorters rosor vi har idag, så producerade de mycket pollen och hade fantastisk doft som kunde locka till sig pollinerande insekter från långt håll. Doftmolekyler förflyttar sig längre i lufthavet än vad även ett bra öga kan se, så doft är ett bra sätt att locka till sig, eller avskräcka någon.

Rosor kan ibland bli angripna av bladlöss. När bladlössen sticker ner sina sugsanablar i växten och börjar suga växtsaft så börjar rosen producera doftmolekyler som är mera ett ”rop på hjälp”. Dessa doftmolekyler lockar till sig bladlusätare som exempelvis nyckelpigor. Det kan därför vara bra att tänka på att inte spruta så mycket om det inte behövs. Risken är då att du även dödar de bladlusätare som rusat dit till undsättning!

humla som fått för mycket av det goda

Ett annat försvar som rosen har är taggar. Taggarna är riktade neråt, så om någon liten sork eller liknande skulle få för sig att klättra upp så skulle det vara mindre behagligt. Många rostaggars spetsar innehåller också bakterer och svamp som ytterligare kan skada inkräktaren. Taggarna har även en annan funktion, särskilt bland klätterrosor. Med hjälp av taggarna kan de klamra sig fast och växa mot nya höjder. På så sätt så kan rosen konkurrera med växter runt omkring och nå ljuset och de pollinerande insekter mycket effektivare.

taggig ros

De flesta av alla rosor som finns idag har vi tagit fram genom korsbefruktningar av olika rossorter. Egenskaperna som funnits i dessa rosor har då blandats och vi har fått en ny ros som fått en blandning av båda ursprungsrosornas egenskaper. För att få fram en helt ny egenskap, som t.ex  när den första rosen fick flera lager av kronblad, så krävdes det en mutation. Det krävdes en förändring i generna. Mutationerna kan ske helt spontant, orsakas av virus, strålning eller kemiska ämnen. Den mutation som skedde när rosen fick fler lager kronblad var att ståndarnas programmering ändrades. Istället för att de var programmerade till att producera pollen, så blev de istället kronblad.

De väldigt fyllda moderna rosorna saknar i stort sett ståndare och därmed förmåga att göra pollen. Alla ståndare har blivit kronblad istället. På så sätt blir de vackra, men är infertila och måste få hjälp av människan för att kunna leva vidare. De är inte heller till någon nytta för insekterna. Någon sådan ros har inte jag att visa bild på.

apotekarros

 

 

En fördel med gammeldagsrosor är också att det blir nypon. Av nypon kan man göra en hel del goda saker. Problemet är bara att det är väldigt pillrigt och tidskrävande, men Sara Bäckmo i Skillnadens trädgård tipsade en gång om en nyponsherry som hennes familj brukar göra. Detverkar vara relativt smidigt eftersom man slipper dela på alla nypon och ta ur dem. I år har jag bestämt mig för att prova det, men det gäller bara att komma ihåg det när nyponen kommer…

Nyponsherry:

4 liter vatten och 2 kg strösocker kokas. Låt svalna och häll sedan över 2,5 liter snoppade ej urtagna nypon, i en hink eller liknande. Låt stå i rumstemperatur och rör om dagligen i 8-10 dagar. Därefter täckes kärlet och får stå i fyra-fem månader. Skumma bort mask eller annat skräp. Tappa upp på flaskor.

Hennes favoritanvändning är en matsked över en tallrik fruktsallad och i  höstens trattkantarellstuvningar.

 

 

Annonser

6 reaktioner på ”Rosens försvar ska inte hindra mig från att göra nyponsherry i år!

  1. Nypon får mig alltid att tänka på den enda gången jag åt Nyponsoppa 2 gånger, första, och sista gången. Det var när jag var barn, och hos mormor, som inte rensat Nyponen tillräckligt för fy vad det kliade i mun, och hals efter några skedar.
    Svante

    1. aj, aj, aj…Att stoppa ”Klipulver” innanför tröjan brukade ju vara ett uppskattat sätt att terrorisera sin omgivning då jag var barn. Själv var jag för snäll, men råkade väl själv ut för det någon gång….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s