Potatisen blommar och regnet vräker ner

Det regnar. I gångarna i trädgårdslandet är det en hel del vatten som inte hunnit rinna bort. Det är i såna här stunder som man är glad över att man gjort upphöjda bäddar till det mesta. Även potatisen står i en sån i år. Fuktig väderlek och potatis är generellt ingen höjdarkombination. Det kan lätt bli bladmögel.

Potatisen blommar och det brukar vara ett tecken på att man kan börja titta om det finns knölar därunder, men det är ingen brådska. Den växer vidare tills blasten fryser eller att man kapar den. Man brukar göra så om man vill få ett tåligare skal på sina potatisar innan man lägger bort dem för att lagras. Vi har så lite potatis att vi brukar skörda den och äta som färskpotatis de år vi har någon överhuvudtaget.

Potatis är släkt med tomater det kan man se på blommorna. De är väldigt lika varandra potatis- och tomatblommor. De får därför samma typ av sjukdomar och ska inte odlas i närheten av varandra.

Potatisblommorna ger små gröna bär också som ser ut som gröna tomater, men dessa ska man inte äta. De är giftiga. Däremot kan man ta fröna och så potatis om man vill. Problemet med det är att man vet inte vilken potatis som blir resultatet eftersom varje frö är en unik blandning av gener från moder och fadersplantan. Man kan ha tur och få en ny sort som är fantastisk men mer troligt är att det inte blir så märkvärdigt…

När man sätter sättpotatis så är det en identisk kopia rent genetiskt av den potatisen. Då vet man vad man får. Det är enklare. Den mer äventyrlige odlaren kan dock så istället och upptäcka en helt ny potatissort som kanske blir en storsäljare. 🙂

potatisblommor

Annonser

3 reaktioner på ”Potatisen blommar och regnet vräker ner

      1. Precis…för någon gång måste det väl…eller? jag tänker mycket på hur det har gått för insekterna och småfåglarna den här sommaren. Det är inte många bin och humlor som vågar sig ut mellan skurarna. Och kallt är det. Det blir en sommar man sent glömmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s