Blir man mindre allergisk om man har äng?

Lite som ett skämt kan man tro, men det var 0 grader här i natt, i juli månad. Jag gick ut och lade på täckväv över jordgubbsblommorna för säkerhetsskull. Den här vallmoknoppen verkade vilja behålla mössan på i alla fall.

vallmoknopp

Något knepigt är det med detta väder. Man kan tro att vi skulle vilja ha lite global uppvärmning, men faktiskt så kan den globala uppvärmningen vara orsak till att det blir så här hit och dit och extrema temperaturer både uppåt och nedåt.

Om du vill veta mera om vad som styr det här så passa på att se programserien Planetens gränser innan den slutar. Det första programmet ligger bara kvar någon dag till, men de övriga har du en vecka upp till en månad kvar att se. Något som är viktigt när klimatet ändrar så här fort är att vi tänker extra mycket på den biologiska mångfalden. Många växter och djur klarar inte när klimatet ändras. Ju fler vi har desto större chans finns att några har förutsättningarna att klara de nya livsvillkoren.

Jag tycker att det var intressant det som de tog upp på vetenskapsradion om att man i vissa kommuner funderar på att ersätta gräsmattor med ängar. Det skulle spara en hel del gräsklipparbensin och öka den biologiska mångfalden i städerna. Om du vill höra mer så finns ett 1, 5 min långt inslag här.

I våras pratades det en hel del om att anledningen till att allergierna ökar nu kan bero på att vi har för liten kontakt med rätt sorts naturbakterier. Vill du höra mer finns ett 2 min kort TV inslag här. Med tanke på det så kanske ängarna också skulle kunna bidra till att människor får en annorlunda bakterieflora och därmed blir mindre allergiska? Det finns hur som helst många anledningar till att inte ha så stora ytor av klippt gräsmatta.

äng

 

Annonser

4 reaktioner på ”Blir man mindre allergisk om man har äng?

 1. Säga vad man vill om denna sommar som hittills varit. Oavsett vad man vill ha för väder så har en blivit nöjd tror jag.
  Vad smart att ersätta en del gräsmattor med ängsmark. Smart miljötänk och så fint det kommer att bli sen. Fast att det påverkar allergier ställer jag mig lite skeptisk till. Själv är jag mer allergisk mot ängsblommor, klöver och timotej än mot gräs. Tack och lov finns det bra mediciner så jag slipper vara sjuk. 🙂

  1. Ni som bör söderut har nog fått lite av varje, men här har det mest varit kallt. Den berömda värmeböljan hann inte komma innan den försvann och idag regnar det och är 10 grader.
   Det är väldigt många som är allergiska mot pollen och liknande idag, men det som är spännande är de nya studierna som tyder på att barn som inte har tillräckligt många och rätt bakterier runt sig första året blir mer allergiska än andra. Med rätt bakterier så menas såklart inte att man ska ner i närmaste tunnelbana och slicka på en rulltrappa utan att man helt enkelt är utomhus i skog och mark. Där fnns fler av de goda bakteriestammarna som vi vill ska bosätta sig i och på våra kroppar. Om de goda gör det, så ryms inte de dåliga. Det här har man vetat ett tag, men nu kan man kanske även koppla bristen på goda bakterier till allergier och det är lite spännande eftersom vi sedan vi upptäckte bakterier gjort allt för att utrota dom.
   För vuxna allergiker så hjälper det självfallet inte att utsätta sig för det man blir sjuk av och det är ju jättebra att det idag finns mediciner som man kan ta regelbundet så man slipper sitta på akuten mest hela tiden!

 2. Goda tankar och i mina öron låter det mycket rimligt att kunna nå förbättringar inom flera områden på detta sätt. Jag visste inte att tanken fanns hos vissa kommuner redan. Nu skulle det bara gå till handling också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s