Evolution…eller…Måste man ha ett syfte för att få finnas till?

Ibland kan man höra människor säga att det finns inget syfte med fästingar, mygg, getingar m.m. Syfte för vem kan jag då undra.

Olika arter finns och de utvecklas åt olika håll beroende på vilka gener de har och de förutsättningar som finns i den miljö de lever i. De med (för den miljön bäst anpassade) gener vinner! Evolutionsteorin är nog den mest missförstådda teorin av alla de vetenskapliga teorier som finns idag. Det finns tankar om att det är den största och starkaste och mest aggresiva som vinner. Så är inte fallet. Ibland handlar det om att synas minst, ibland om att vara bäst på att samarbeta, ibland om att ha extremt låg energiförbrukning. Olika miljöer kräver olika saker av de arter som lever där.

Just nu har det börjat en serie på svtplay som beskriver hur geologin kan förändra arter. I det första programmet tas upp att vi människor kanske aldrig existerat om inte Afrikanska plattan börjat spricka upp. Programmet visar också våra närmaste släktingar; bonoboer och chimpanser som har helt olika sätt att hantera konflikter. Man tror att det har att göra med en mutation som bildade en ”snäll-gen” i kombination med att Kongofloden delade upp grupperna. Se om du vill: Naturens drivkrafter

vivel

En vivel som klättrar upp på ett grässtrå. I Sverige har vi 412 arter av vivlar och inte alla är särskillt populära hos oss människor eftersom vissa av dem är rätt stora skadegörare.

Annonser

8 reaktioner på ”Evolution…eller…Måste man ha ett syfte för att få finnas till?

  1. Det är nog bra att bry sig om man orkar. Jorden har varit med om många utrotningar, och jorden klarar sig och livet gåralltid vidare, men om vi människor klarar oss om vi utrotar för många arter det är frågan…

 1. Fint skrivet! Ja ibland vet jag inte varför vi människor tror att vi kan bestämma både över djuren och naturen…

  1. Det är lätt hänt att vi vill göra det bättre och bekvämare för oss. Det är nog en del i vilka vi är, men i längden så måste vi nog lära oss att se på det hela lite annorlunda. För mig personligen blev det så uppenbart när vi idag har insett att vårt frenetiskt dödande av bakterier faktiskt leder till att vi blir sjukare. Det hade ingen trott för några år sedan. Vi ser inte alltid den stora bilden, så lite ödmjukhet är nog på sin plats….

 2. Jag älskar att snöa in i evolutionsteorier med min son (7år). Just acceptansen och ödmjukheten till livet och hur olika individer och varelser faktiskt klarar av att bara överleva och föröka sig- utan att de egentligen inte fyller någon funktion… Tror att forskningen skulle vara mycket roligare om det var barn som gick i labbrockar 😉

 3. Hej, fin sida du har om trädgårdspyssel.

  Problemet med mig är att jag alltid ifrågasätter min egen tillvaro, ibland är det jobbigt och andra ggr är det bra. Som med igelkotten, den är minst, och syns nästan inte alls. En krabat nyttig för trädgården för den mumsar i sig tvestjärtar.
  De mycket små varelserna som kottar gillar till frukost och middag, försvinner mer och mer i och med att motorgräsklipparen klipper ner en ängsliknande trädgård. Särskilt då i större villaområden. Personligen föredrar jag handjagaren och gräsklipp på mina odlingar.
  med bästa hälsningar barbro född i Luleå men bosatt i skåne.

  1. oftast så sköter det hela sig bara bra om man låter det vara utan alltför mycket gifter. Alla behövs även de vi inte gillar. Utan bladlöss så skulle trädgården vara mycket mindre full av mångfald , så du gör rätt som använder handjagaren tycker jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s