Hallonänger verkar gilla vitsippor också.

Igårkväll var jag ute iklädd täckjacka och mössa och försökte hitta något att fota. Trots att det är väldigt kallt så finns det i alla fall några insekter som besöker blommorna i ängen. Narcisserna och gullvivorna blommar för fullt, några tulpaner visar sin knopp. Vitsipporna börjar se lite gamla ut, men de blommar fortfarande.

I vitsipporna fanns det små ljusbruna skalbaggar. Det är formodligen Hallonänger (Byturus tomentosus)

skalbagge i vitsippa (800x533)

Tittar man nära kan man se att de är håriga

hallonänger_ Byturus tomentosus_bakifrån

Hallonängerns larver är de som orsakar att hallon får såna där svarta sorgkanter. Det är också larverna man kallar för ”hallonmask”.

De övervintrar både som skalbaggar och puppor i jorden. Vitsipporna sitter i närheten av ett buskage av vildhallon. Om dessa hallonängrar äter upp sig på pollen innan de ska lägga ägg eller om de bara hamnat fel vet jag inte, men vill man så kan man plocka bort dem för hand innan de lägger sina ägg. De var inte särskilt snabba igårkväll i kylan.

 

4 reaktioner på ”Hallonänger verkar gilla vitsippor också.

  1. Hej Lena! Jag har en fråga till dig! Vi har nu fixat en pallkrage. Den är dubbel och vi har ställt den i skogen. Idag såg jag att både rädisor och morot grott! Direktsådda! Gött! MEN: Det är massor av pissmyror i pallkragen! De är inte farliga för växterna antar jag.. Men: kan man göra nåt? ska man göra nåt?

      1. Myror brukar inte äta grönsaker, men de äter larver som äter dina grönsaker. På så sätt är de bra. Det som kan vara nackdelen är att de gräver gångar och att det blir lite för väldränerat, alltså svårt att hålla tillräckligt med vatten.
        Att vattna mycket kan hjälpa om man vill bli av med myror.. Myror vill ha torrt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s