En del säger att växter inte kan röra sig. De har fel.

Växter kan vid första anblicken se ut att vara väldigt stilla, men inget kan vara mera fel. De kan röra sig mot ljuset eller mot något lämpligt att klättra på och liknande.

De här solrosskotten står lite utanför lampans sken så de vänder sig mot lampan. Ljus är en bristvara i många växters liv. Växter konkurrerar och skuggar varandra. I deras skottspetsar finns därför pigment som kan känna från vilken riktning solen kommer. De här skickar signaler (hormoner) som gör att cellerna på skuggsidan sväller och därmed böjs växten mot ljuset.

Mina solrosor och kålplantor bär jag ut på dagarna till växthuset. Där har det varit 10 grader på dagtid. Inte så varmt, men då blir inte växterna heller långa och gängliga. De mer värmekrävande som tomater, paprika och majs får vara inne till nästa helg. Då startar jag även frostvakten så jag slipper bära ut och in på nätterna.

solrosskott

Bilden nedan är ett gurkhänge som nu kommit fram.

I den här fantastiska dokumentäreren : Växternas hemliga liv- Regnskogens botanik som nu finns på UR kan du se hur många växter gör för att klara sig i konkurrensen med andra. Programmet ligger kvar till 31 maj. Passa på att se det om du inte redan gjort det. 6 min in i programmet kan man se hur en växt rör sig för att hitta något att fästa sig på så den kan klättra vidare. Man förstår att dessa växter inte är några passiva varelser. 🙂

gurk-hänge

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s