Tankar om actionfotografering och ekosystemtjänster

Tittade ut genom fönstret och såg tre stycken nötskrikor. Lyckades lirka upp balkongdörren och halvliggandes ta ett foto genom ”snickarglädjen” på balkongräcket. Fick bara en chans.  så skärpan blev mindre bra. Måste antingen bli bättre på att smyga eller bättre på att klara lite action med kameran helt enkelt!

Nötskrikor tillhör familjen kråkfåglar och är rätt stora, ungefär som en kaja. så de är maffiga att titta på då de flyger iväg! De gömmer sin mat för vintern, men en del av alla frön och nötter hittar de inte igen utan de gror och bildar nya plantor. Det innebär helt enkelt att en del skogsplantering sköter nötskrikorna åt oss. Nationalekonom Cajsa Hougner räknade för några år sen ut att värdet av deras arbete är ca 35 000 kr per nötskrikepar.

Ekosystemtjänster är sånt som naturen sköter spontant och som vi kan dra nytta av. Ett annat exempel på en sk ekosystemtjänst är pollinering. Där räknas vinsterna med att insekter sköter det åt oss i miljonbelopp. Förmodligen är pollineringen egentligen ovärderlig. Vi skulle inte klara av att pollinera allt om vi var tvungna att göra det själva.

Mer bilder och info om nötskrikor hittar du även här. och hur den låter kan du höra här. 🙂

nötskrika_Garrulus glandarius

Annonser

6 reaktioner på ”Tankar om actionfotografering och ekosystemtjänster

 1. Otroliga siffror. Vi måste vara rädda om våra små flitiga arbetare.
  Action är inte lätt. En tröst är att många actionfoton är en del av otroligt många foton. Ett foto räcker sällan, de tenderar att bli suddiga. Fina fåglar är det.

 2. Nötskrikan är verkligen en vacker fågel. jag ser den ganska ofta, men aldrig i min trädgård. Skygga är de, men man hör dem tydligt och ser dem i skogen.
  Otroliga siffror.

  1. Jag tror som den där ekonomen att om man räknar ut vad vi har att vinna ekonomiskt på en del saker i naturen, så kanske vi är lite mer försiktiga och uppskattande…
   Kan inte påminna mig om att jag sett nötskrikor hos mig tidigare heller, så det var verkligen kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s