Ser man den röda flamman eller det grå?

Gråsiska heter den på svenska och Carduelis flammea på latin.

I det svenska namnet har man fokuserat på att den är grå på kroppen. I dess latinska namn har man valt att  att se den röda flamman på huvudet.

Ibland kan man få för sig att det bara finns ett sätt att se på saker och ting och gärna vill man tro att ens eget sätt är det rätta, men allra bäst blir det oftast om man tar del av andras erfarenheter också. Då rår man en bättre helhet, man ser fler detaljer. Med det inte sagt att man ibland måste sätta sig i sin ensamhet och fundera över vad det är man egentligen ser och inte bara lyssna på alla andra.  Hur ska man annars kunna delge andra sin egen erfarenhet, vad man själv ser?

Vill du höra hur en gråsiska låter då den häckar så lyssna här. På den sidan kan du även höra en liten kort radioinspelning som berättar lite annat om gråsiskan också.

gråsiska

Annonser

13 reaktioner på ”Ser man den röda flamman eller det grå?

 1. Fin bild av sötnosen! Du har rätt, det är berikande att ta del av andras sätt att tänka men, som du skriver ska man tänka efter och lyssna på sig själv också.

 2. Gråsiskan är en fin liten fågel och kommer ibland i flock till min trädgård. men bara om det är snö, så de senaste åren har jag inte sett den. Intressant med den röda flamman och det grå när det gäller namnet!
  Det är något att jobba med – att se saker från flera håll. Ibland är det verkligen inte ungdomarna som är värst där…utan vi äldre…

  1. Man kan lätt fastna i gamla tankespår…men det är fördelen om man har tur att umgås med många generationer. Då får alla lite nya tankar att fundera över. 🙂

 3. Så söt! Vad jag vet har vi inte gråsiska här – men det kan bero på att min syn inte är vad den har varit.
  Ett bra motto när man börjar gräva ner sig i åsiktsgravar är: tänk om det är tvärtom!
  Allt gott!
  Laila

  1. Ja det är en intressant fundering. Man försöker ju ibland att byta ord för saker i förhoppningen om att vi ska se på det på ett annorlunda sätt. Genmanipulation/genmodifiering ger ju t.ex helt olika känslor tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s