Sått Ference tender

Sått paprika i dag. Jag hittade en påse av frön från 2013. Det kanske var dumt att inte ta av mina egna frön från förra året. Kommer det inte upp några får jag så igen! Paprika bredsår jag, d.vs jag lägger många frön i samma kruka och när de kommer upp så planterar jag om dessa småplantor i varsin kruka. På så sätt spar man plats.

Paprikaplantor kan man övervintra, men jag har inte lyckats så bra de senaste åren eftersom det är något som äter på plantorna när man kommer en bit in i våren. I år testade jag att bekära plantorna och spolade av gammal jord från rötterna och planterade i ny jord och nya krukor. Några verkar det här ha fungerat för, men jag vill ha många paprikaplantor i mitt växthus så jag sår nytt också!

Paprika är annars en planta som man kan ha i sitt köksfönster året runt. Jag har kunnat skörda fram till påsk vissa år. Det är planta man kan så även om man inte har vare sig balkong eller trädgård. Den gillar sol och värme. Oftast så blir det bättre resultat om man hjälper till med pollineringen om man har den inomhus. Det är sällan vi har tillräckligt med insekter inomhus. Min sort brukar bli paprikor ändå, men de blir mindre i storlek om de inte pollinerats.

 

 

paprikafrön

Annonser

4 reaktioner på ”Sått Ference tender

  1. Mina paprikor blev så risiga och tråkiga och tillslut strök de med under vintern. Det får bli till att så nya. Kanske de måste ha tillskottsbelysning för att klara sig igenom hela vintern? Eller finns det sorter som klarar vår mörka del av jorden med? I likhet med de chillisar som har mörkare blad och som därmed kan stå sig hela året utan tillskottsbelysning. Jag gillar det här med att så och skörda utan att dra en massa energi via lamporna.. men Led-ljus är ju trots allt mycket energisnålt i alla fall. Nåväl..

    1. ja, det är min gissning. När det gäller många andra frukter och bär är det så. Där det finns bikupor i närhet av skog blir bären mycket större.
      Detsamma gäller jordgubbar och hallon i trädgårdar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s