Därför väljer jag ekologiskt så långt som det går…eller… Länkad (bild 237 av 365)

Det pratas och skrivs ibland om att detta med ekologisk mat är en lyx som vi inte har råd med om vi ska kunna försörja jordens befolkning. Konstgödsel och bekämpningsmedel har rationaliserat våra odlingar och gjort att vi i dag kan få ut mer mat per kvadratmeter. Man konstaterar också att ekologisk odling ofta kräver mer traktorkörning eftersom man måste rensa ogräs oftare än då man använder gifter för att spruta bort ogräs.

Jag tycker dock att det finns brister i dessa argument. Så långe konventionellt jordbruk använder bekämpningsmedel, och vi hittar rester av dessa i vår mat, så kan jag inte anse att det är motiverat. Även om dessa gifter inte skulle vara direkt giftiga för oss människor utan enbart skulle påverka insekter och svampar, så påverkar insekter och svampar den jord vi ska odla i. Den här filmen på UR tycker jag är väldigt intressant och ger en bra inblick i frågan tycker jag. Den handlar om vad som hände när vindruvsstockarna höll på att dö ut: Vinets vetenskap.

När det gäller konstgödsel, så är ju inte konstgödseln vanligtvis giftig nuförtiden. Det kan dock i billigare sorter följa med kadmium som leder till att kadmium anrikas i våra jordar. Kadmium tas då upp av växter och när vi eller andra djur äter dessa växter får vi i oss kadmium. För oss i Sverige så räknande kemikalinspektionen ut att det kostar 4 miljarder kronor varje år med benbrott orsakade av att kadmium gör våra skelett skörare. Kadmiumhalten i våra jordar ökar inte numera eftersom svenska bönder uppmärksammat detta, men vi importerar mat som kan vara odlade på den typen av jordar.

Ett annat problem med konstgödsel är att det kräver mycket energi att göra om kvävgas som finns i luften till kväveföreningar som växter kan använda. Den energin kommer i huvudsak fortfarande från olja vilket förstärker växthuseffekten. Det är dock ett problem som man kanske kan lösa med hjälp av bättre teknik i framtiden. Det man däremot inte kan lösa är om det blir brist på ämnet fosfor. Forskare pratar om peak-fosfor på samma sätt som vi pratar om peak-olja. Beroende på hur slösaktiga vi är och hur många vi blir så pratar man om att fosforn kommer ta slut om 30 eller 350 år. Helt slut kommer den kanske inte att ta, men den kommer att bli dyr att få fram när de mer lättillgängliga fosforgruvorna tar slut.

Bättre då att sluta kasta mat och planera odling så att denna mat räcker till alla. Idag kastas mycket mat. Viktigt också att matrester blir ny jord så mineralerna som maten innehåller återförs till jorden.

kedja

Annonser

3 reaktioner på ”Därför väljer jag ekologiskt så långt som det går…eller… Länkad (bild 237 av 365)

  1. Diskuterar det där en hel del med jordbrukande vänner där hon jobbar i frukt- och gröntbranschen. Argumenten mot är oftast kopplade till lönsamhet och efterfrågan. Tyvärr!! Ska vi fortsätta så blir det aldrig någon förändring. Så jag förändrar de saker jag kan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s