Nötta (bild 226 av 365)…eller…Sten ger näring även om man inte tror det

Sitter och tittar på bilder från i somras och ser den här bilden. Vatten och is har under årens lopp verkligen nött ner och slipat dessa klipphällar. Jag kan bli lite fascinerad av att tänka på att trots att sten är så hårt så formas det ändå med tiden.

Större delen av berggrunden i Sverige är gammal, De här klipporna har varit med i ca 1,7-1,9 miljarder år. 1 700 000 år, det är länge. Då fanns inte ens växter på jorden. Det fanns bara bakterier i haven som kunde göra fotosyntes. (Fotosyntetiserande bakterier dök upp för ca 2 miljarder år sedan. Det vet man för så gammalberggrund innehåller järn som rostat. Innan dess fanns inget syre i atmosfären som kunde få järn att rosta.)

Fjällen är ännu yngre, bara 400-500 miljoner år gamla. Då när de var som mäktigast, på den tiden då nordamerikanska plattan krockade och tryckte till vår kontinentalplatta, så såg våra nuvarande fjäll ut mera som Himalaya gör idag, men sedan dess har det varit några istider som slipat ner topparna….

Krossat berg tillsammans med förmultnade växtdelar har sedan bildat matjordslagret. Det är den söndermalda berggrunden som står för nästan alla mineraler vi har i jorden. Dessa mineraler (kalcium, magnesium, järn m.m) tar växterna upp med sitt rotsystem. Om man konstant skördar utan att lägga tillbaka dessa mineraler så utarmas jorden. Det är därför det är bra att lägga tillbaka komposterade växtdelar, men även stenmjöl kan vara bra att fylla på med.

Jag lade ut några hinkar stenmjöl i somras. Om man har en väldigt lerig jord så är det just ”stenmjöl” som finns i den jorden, med den skillnaden att då man kallar det lera har naturen själv malt ner berggrunden. Då man köper stenmjöl, så är det en restprodukt som blir då vi gör grus. För mycket lera/stenmjöl kan göra jorden alltför kompakt, men lagom mycket så gör det jorden väldigt näringsrik.

Sten är vackert, men också helt nödvändigt för vår existens. 🙂

stenhäll_nött

 

Fler av mina bilder i fotoutmaningen 365 foton hittar du här

Andras bilder i samma utmaning hittar du här

Annonser

3 reaktioner på ”Nötta (bild 226 av 365)…eller…Sten ger näring även om man inte tror det

  1. Är väldigt förtjust i stenar och det du berättar är intressant. Gillar att samla på de fina, runda stenar man kan hitta. De är ”trumlade” av vattnet.
    När jag tittar på bilden drar sig blicken till vattnet. Vilken färg! Helt underbart.

  2. Intressant läsning! Vill gärna ha en hög stenmjöl liggande och tillsätta jorden ibland. Det och ett alggödselmedel har gjort tex mina pioner synbart starkare och friskare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s