Kvävefixerare

Skördar  bondbönor i helgen. Jag tycker att det är fascinerande att kunna plocka ut samma typ av bönor som jag tidigare satte ner i jorden i våras, fastän nu många fler ur en balja. Växternas förmåga att binda in atomer från luften och använda dessa atomer som byggstenar för att kunna växa sig större är minst sagt fascinerande!

Koldioxid blir tillsammans med vatten omvandlat till kolhydrater och fetter. Kvävgasen i luften behövs för att kunna skapa proteiner. Att kunna ta kvävgasen och göra om det till kväveföreningar som man kan bygga proteiner av fixar inte växten själv. Den samarbetar med bakterier. I dessa små knölar på rottrådarna här på bilden så bor några av dessa kvävefixerande bakterier. På rötterna hos denna typ av växter så brukar man se många såna här rotknölar.

Bakterierna kan få lite socker av växten och växten kan få lite kväveföreningar av bakterierna. Det är ett perfekt samarbete! Många växter har även samarbete med svampar. Svampmycelet når längre än växtens rötter och kan hjälpa till med både vatten och kväve i utbyte mot lite snabba kolhydrater. 🙂

Samarbete är verkligen en bra grej!

En lysande serie av David Attenborugh finns på UR-play ”växternas hemliga liv”. Den är klart sevärd om du inte sett den.

kvävefixerare

Annonser

4 reaktioner på ”Kvävefixerare

  1. Bondbönor är dessutom så fantastiskt vackra när de börjar växa, och det är roligt eftersom det går så fort i början, så det är bra om man är en otålig odlare =)
    Tack för filmtipset!

  2. Men hur är det nu… Måste man ha odlat något ur bönsläktet tidigare så att bakteriefloran finns där för att få bra skörd? Eller räcker det om jag odlar och räknar med lite sämre skörd första året? Godaste bönan är det i vart fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s