Chilisylt

Chili har det blivit en hel del av i sommar och den fortsätter leverera. Nu har plantorna fått flytta in från växthuset och in i köksfönstret.

En ny favorit här hemma har chilisylten blivit. Detta trots att jag inte gjorde rätt eftersom jag intehade något syltsocker hemma. Det enda jag hittade var gelatin för att göra den lite tjockare. Den är god att ringla över ost, tomatsallad, squashplättar eller andra vegetariska biffar eller för att smaksätta grytor och liknande med. Idag åkte en tsk ner i guacamolen och det blev gott.

Enligt min svägerska så blir den nästan för tjock om man tar hela mängden syltsocker så hon skulle testa att ta hälften vanligt socker till nästa laddning.  Man vill verkligen göra flera laddningar. Den har en strykande åtgång! 🙂

chilisylt

Nigella Lawsons chilisylt
Ger ca 1,5 liter sylt.
150 gram röd chili
150 gram röd paprika
6 dl äppelcidervinäger
1 kg syltsocker
Finhacka chilin och paprikan i matberedare. (tillsätt chilin först och sedan paprikan). Lägg sockret och vinäger i en stor gryta och låt sockret smälta på svag värme. Tillsätt chilihacket när sockret har smält och låt det koka i ca 15 minuter. Skumma. Ta grytan från värmen och låt den stå i ca 45 minuter innan sylten hälls upp på väl rengjorda burkar. Sylten är hållbar i ett år, men öppnad burk bör ätas upp inom ungefär en månad.

 

Annonser

5 reaktioner på ”Chilisylt

  1. Lät väldigt spännande! Jag har bara pyttesmå och superheta vet inte om det går med dem. Dina på bilden ser lite större ut. Hur heta vågar man ta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s