Liten padda upptäcker världen

Där här lilla paddan kravlade sig genom gräsmattan. En klippt gräsmatta kan vara som en djungel när man bara är ca 2 cm. Det stora hindret på den här första bilden är en fot. Paddor vandrar till skillnad mot grodor som hoppar. Paddor har också vårtor på skinnet.

padda på väg upp på en fot

Här på andra bilden har den lyckats klättra upp på tårna. (Själv har jag övergått till att ha skor på fötterna nu när det varit rätt kallt i veckan, men mannen som äger tårna hävdar att det fortfarande är sommar.)

 

padda uppe på en tå

…och så fortsätter vandringen..Kanske är den på väg ner mot sjön för att så småningom lägga sig där på botten och övervintra i dvala. Djur i dvala behöver inte lika mycket syre eftersom de inte använder lika mycket energi. (Syre behöver vi ju normalt för att kunna förbränna vår mat så att vi får energi till cellerna.) De syret som paddorna behöver under vintern kan de ta in via huden precis som grodorna. Priset för att ha så tunn hud att man kan andas även via huden är att den lätt torkas ut, så groddjur måste finnas i fuktiga miljöer. Det finns inte så många bra miljöer kvar vilket gjort att de få groddjur som finns kvar numera är fridlysta.

padda kravlar över grässtrån

 

Annonser

7 reaktioner på ”Liten padda upptäcker världen

  1. Vilken sötnos! Vi har en groda på vår kolonilott, den bor i vår nedvälta redskapslåda vars lucka står på glänt, så vi har inte hjärta att vända upp den igen!
    Trevlig helg!
    /Lina

  2. Så fin! Fast jag gillar grodor mer än paddor. Mina föräldrar hade en i sitt stenparti några år. Jag tyckte det var underligt eftersom de inte hade damm eller något i den vägen. Undrar hur den överlevde.

      1. Paddor gräver ner sig i jorden på vintern ibland tror jag. Åtminstone var det en som helt plötsligt grävde sig fram ur en jordhög en vår. Jag höll på att få skrämselhicka när jorden liksom började röra på sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s