Strålande (bild 194 av 365)

Prästkragar består av två typer av blommor. Varje vitt kronblad  är en sk strålblomma. Det gula däremot är massor av diskblommor som sitter tätt. Det ser lite ut som små cylindrar. I varje cylinder finns en pistill och cylinderväggarna är ihopväxta ståndare, allt för att spara plats. Det vi tror är en blomma är i själva verket många blommor och därför perfekt för en pollinerande liten insekt. Mycket mat på liten yta.

prästkragar

Prästkragar är smidiga som landningsbanor och det finns också många cylinderblommor att tömma på nektar innan man behöver flyga vidare, så har man tur sitter fjärilen kvar tillräckligt länge så man hinner fota. Den här bilden är från förra året och här kan man se hur cylinderblommorna har öppnat sig lite. Ni som har spindelfobi behöver inte titta så noga för jag såg just att det lurar en vit krabbspindel under några vita kronblad. 😉

guldvinge

Annonser

8 reaktioner på ”Strålande (bild 194 av 365)

  1. Så fin bild på fjärilen och prästkragen ! Och inte visste jag att det var så med prästkragar. Du är så himla kunnig, och det är alltid lika kul att läsa dina inlägg.
    /Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s