I like: Doftande (eget ord 185 av 365)

I like the fabulous scent of this lilac hedge. What other like find out here

”Vilken fantastisk doft” säger folk som kommer förbi. Den doftar väldigt fint vår ungerska syren. Den tål också kyla och att ha massor med snö som böjer grenarna på vintern och den tål vind. Den är rent majestätisk att titta på och väldigt populär just nu av alla humlor.

På hösten blir det fina frökapslar som fungerar som fågelmat. Kort sagt jag gillar vår syrenhäck! För en bild på hela den 15 m långa häcken se här

syrenlila_doft

Det här är en typ av vedblomfluga. Den gillar också syrénhäcken, men för att kunna ha den här typen av skönheter i närheten måste det finnas s.k. död ved i närheten. Den här typen av blomflugors larver fungerar som nedbrytare.De äter alltså gamla stubbar eller träd som börjat murkna. De färdiga blomflugorna lever som alla blomflugor på nektar och är därför bra pollinerare.

vedblomfluga_Xyliota

 

 

Annonser

12 reaktioner på ”I like: Doftande (eget ord 185 av 365)

  1. Vacker syren! Syrendoften är ljuvlig och jag är lite sur… Såg ett recept på syrensaft när de blommat över här. Vi dricker inte saft egentligen men jag skulle vilja se färgen i glas och smaka… Undrar om det är samma som doften 🙂

  2. Jag gillar oxå din ungerska syren! Vi har samma i vår häck, men får sällan blommor. Vi klipper den tydligen i fel tid, när klipper du eran häck?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s