14-prickig nyckelpiga äter också bladlöss

Den ser mer rutig än prickig ut den här 14-prickiga nyckelpigan, men likväl så heter den 14-prickig. Om man vill hjälpa nyckelpigor så ska man inte vara så snabb med att ta bort de första bladlössen som dyker upp på våren. Låt nyckelpigorna få sig en festmåltid först. Växter tål ett litet angrepp av bladlöss, så du kan känna lugnet. Även blomflugornas larver äter sig gärna feta på bladlöss innan de blir pollinerande blomflugor av dom

Innan bladlössen kommer så överlever de första nyckelpigorna på tidigblommande växters pollen. Det kan därför vara bra att ha sälg och andra tidigablommande växter i sin trädgård.

Om man tittar på brännässlor så kan man förundras över alla dessa insekter som kryper på bladen utan att bränna sig. Jag antar att det beror på att de inte har sönder bränntrådarna som större djur gör. Det är när man bryter av en sån tråd som det sprutar ut myrsyra och gör ont. Det är därför som det inte längre bränner sedan man mixat eller bearbetat bladen mekaniskt. Det sägs att man tom kan plocka nässlor med händerna bara man är tillräckligt bestämd, men jag föredrar personligen att använda handskar.:)

gulsvart_prickig nyckelpiga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s