Solitära getingar vill inte bråka

This is a solitary wasp struggling to reach the hole where it has its larvae. The wasp will leave food for its larvae to feed on until it will go into the pupal stage. On the last picture you can see someone lurking…If you want to have a better look at that on check this page.  More macros at I heart macro and NF memes

Det här är en solitär geting som lagt ägg inne i en hålighet på min växthusvägg. Som alla getingar är de rovdjur och använder mest sin gadd för att bedöva eller döda byten. De är helt ofarliga för oss människor.

De solitära getingarna har inget behov, som sociala getingar har, av att försvara sitt bo. De har inget bo i egentlig mening utan lägger ägg i en hålighet. När ägget kläcks så tar getingen dit en matsäck av diverse larver från trädgården så att getinglarverna har mat så att de räcker tills dess att de ska förpuppas. De tar inte hand om och matar och vaktar sin avkomma under tiden som larverna växer, som sociala getingar gör.

På så sätt är solitära getingar bra att ha i sin trädgård eftersom de matar sina larver med sådana larver som vi kanske inte vill ha för många av.

geting kämpar 1

Den här getingen kämpade på rätt bra med att släpa upp sitt byte längs hela väggen upp till bohålet.

geting kämpar

Här kryper den in.

geting kryper in

Efter ett tag kom den tillbaka med bollar (tuggat trä) som den kan täcka igen hålet med. Under tiden så lurade guldstekeln hela tiden där i närheten. Den har kanske planerat att lägga ett ägg därinne den med. Som jag berättade igår så har guldstekeln också en gadd. Denna använder den för att paralysera getinglarven. När guldstekelns ägg föds har den då gott om färsk mat, både getinglarven, men även getinglarvens matsäck som den fick av sin mamma. Man säger därför att guldstekeln parasiterar på getingarna. För en bättre bild på guldstekeln titta här 

guldstekeln lurar i bakgrunden

 

Hålet är helt igenmurat. Vi får väl se om det blir en geting eller en guldstekel som kryper ut…

igenmurat getingbohål

Annonser

9 reaktioner på ”Solitära getingar vill inte bråka

  1. Det är så intressant att lära sig om krypen och flygfäna som vi har omkring oss. Tack för den fina bildserien och informationen du ger.
    Peppar, peppar, men här hemma hos oss vill inte de vanliga getingarna bråka heller. Jag tror det beror på flera faktorer: de har tillräckligt med ”mat” i närheten och behöver inte ta vår fika, vi bråkar inte med dem, men framför allt kan jag tänka mig att det är en ”fredlig” art och deras avkomlingar som lever i grannskapet.

    1. De vanliga getingarna bråkar bara om vi bråkar med dom. Dessutom så sägs det att de känner igen doften på husfolket, så om man har ett getingbo på altanen eller liknande så attackerar de aldrig gårdsfolket utan i den mån de blir irriterade så är det på ”inkräktarna”, d.v.s gästerna… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s