Hallonrost på hallonen ser inte lovande ut

This is Rasberry yellow rust. It is not a  muchroom you want to have on your raspberries. 

Rost är en typ av svampar som man hittar på olika växter. Det här är hallonrost. Jag hittade det just på skogshallonen som jag har bakom huset. Än kan jag inte se att det finns några på mina trädgårdshallon som finns på framsidan av huset.

Eftersom rost är en svamp så trivs den när det är fuktigt. De här finns på ett större område så det finns ingen möjlighet att ta bort det, men för att förhindra att man får det på sina hallon ska man se till att hallonskotten inte sitter för tätt och att långt gräs inte finns melan plantorna. Det är viktigt att luften kan cirkulera och att fukten inte blir kvar.

Det jag måste göra för att hålla mina trädgårdshallonfriska är alltså att rensa ogräs!

hallonrost_rost

Det är den här gula svampen som sprider sporer som kan infektera andra blad, men på hösten kan man i stället se svarta fläckar läste jag nyss och det är dessa som producerar övervinrade sporer.

Det man kan göra på hösten om man har haft rost är att samla upp alla löv och gamla kvistar och bränna eller skicka med soporna. Den här rosten går enbart på hallon så jag riskerar inte att hitta den på jordgubbar eller några andra växter, men andra sorters rost kan infektera dom så klart. Man kan också ta bort de tidigaste skotten som kommer på våren för att minska angreppen. Om man upptäcker detta tidigt på enstaka blad så ska man skynda sig att ta bort dom.hallonrost_2

 

 

 

Annonser

4 reaktioner på ”Hallonrost på hallonen ser inte lovande ut

  1. Du har så bra koll på växtligheten och dess skadegörare! Nyttig läsning. Tror inte hallonrost blir något problem här på västkusten – här gulnar björkarna. Tycker allra, allra bäst om de vilda hallonen och försöker hinna plocka lite varje sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s