Snäcka (eget ord bild 157 av 365)

A tiny snail on a lupine. More macros at I heart macro

Många skulle nog uppskatta om snäckor och sniglar förökade sig lika långsamt som de tar sig fram. Hittade siffror på att de kommer upp i hastigheter på 1-10 m per timme. Det kanske inte är så långsamt egentligen med tanke på storleken? Den här snäckan var pytteliten. Den sitter här inne i ”sitt hus” på ett lupinblad nere i min äng. Den gör nog ingen större skada. Jag har läst att sniglar är värre än snäckor på att äta sånt som vi vill ha för oss själva i våra trädgårdar.

Det finns snäckor som överlever att färdas genom en fågels matsmältningssytem. Det har forskare i Japan upptäckt. Man tror att det kan vara så en del snäckor kunnat förflytta sig över större områden. Att det är möjligt tror man beror på att de kan försluta snäckan så att inte matsmältningsenzymerna kommer, men det fungerar inte för alla. Man matade helt enkelt fåglar med snäckor och såg om de kom ut några som levde.

Några sniglar (alltså de som inte har ”hus”) har jag inte sett ännu i trädgården, men de kommer nog snart.  Snigelägg hittade jag redan i april i en jordsäck i växthuset. Vill du titta på dessa så finns de här.

snäcka på lupinblad

Annonser

17 reaktioner på ”Snäcka (eget ord bild 157 av 365)

  1. Lupinerna är fascinerande fotomotiv. Sniglarna jag hittade bland dem igår var av den bruna, kläckiga sorten 😦

    Den där lilla bruna snäckan, är den en ganska platt sak? Har sådana här och de älskar mina perennsådder. Så där är de livsfarliga. Kanske matchar storlekarna varann 🙂 Men den gör sig väldigt bra i din bild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s