Kvartett (bild 132 av 365)….eller… Havstulpaner ogillas av båtägare

Det här är 4 havstulpaner på ett ostronskal. De är små filtrerare (kräftdjur) som limmar fast sig och sina kalkskal med ett extremt bra lim. Forskare studerar detta lim och försöker härma det. Det starka limmet är inget som båtägare gillar eftersom havstulpanerna  sätter fast sig på botten av båtar och sen blir det svårt att bli av med dom. Problemet med havstulpaner på bottenskrovet är att båten glider fram långsammare och kräver mer bränsle för att ta sig fram. Tidigare målade man med giftig bottenfärg för att slippa problemet. Nu försöker många att lösa det på ett miljövänligare sett. Ett sätt kan vara att spola av båten precis då havstulpanlarverna hittat sin plats att sitta på. De är då mjukare och sitter inte fast lika hårt. Förra året fanns det en app som man kunde använda för att ta reda på när det var dags att tvätta sina båtar i olika områden av Sverige. Du kan läsa om det projektet här: havstulpanprojektet.

Havstulpaner sätter sig gärna nära sina artfränder, mest för att det då blir enklare då de ska befrukta varandra. Det kan annars vara svårt när man sitter fast. Havstulpaner lär ha djurvärldens längsta penis relativt till dess storlek. Penisen är 3-4 ggr större än själva kräftdjuret.

havstulpan_kvartett_problem för båtar

 

Annonser

11 reaktioner på ”Kvartett (bild 132 av 365)….eller… Havstulpaner ogillas av båtägare

  1. hos dig har jag mycket att läsa ikapp mig med och njuta av bilderna. klarar bara några minuter vid datorn, så det blir nog lite sommarläsning efter flytten. det ser jag fram emot. tjuvkikade naturligtvis på lite bilder…. malvaresterna och eftervidekissarna är ju fantastiska!
    ha det gott nu.
    aino

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s