Dags att så squash och olika slags kål inne i köket

I början av maj så brukar jag så squash, kål och mangold inne i köket. De sorter som jag sår i år hittar du på sidan Såkalender2014

När måplantorna  kommit upp får de flytta ut till växthuset. I början på säsongen är det svårt att hålla tillräckligt  varmt på nätterna i växthuset även om jag har en frostvakt.  Det gror lite långsammare då, men så snart småplantorna tittat upp mår de bara bra av att det inte är så varmt. Kål och mangold är inga problem att så många frön i en kruka för att sedan skola om dom, dvs plantera en och en planta i en egen kruka när de blivit lite större. Det spar plats. Squash blir stora så fort att det är lika bra att bara sätta 2 frön per kruka och sedan ta bort den som blev sämst. Det går att försiktigt dela på dom också om man känner att man inte vill gallra bort något.

Jag  förkultiverar dessa växter så att jag kan plantera ut färdiga småplantor i mitten på juni. Om du vill få tips på vad man kan göra med sin skörd av t.ex squash, så kan man just nu se ”Det goda livet”. De tillagar en grönsak varje program. Här hittar du på svtplay programmet om squash. Det ligger kvar till 29 maj. I serien har man även tagit upp rödbetor, tomater och svamp.

honblommor squash

Bilden  är från förra sommaren och visar honblommor av squash som ännu inte slagit ut. Fruktämnet bakom knoppen kommer att bli en stor och fin squash om blomman pollineras. Om den inte pollineras så kommer den att se ut så här ungefär.

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Dags att så squash och olika slags kål inne i köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s