Port (bild 105 av 365)

Portvin gör man av många olika slags vindruvor, så man pratar aldrig om druvsorter när det gäller portvin. När man ska göra vinet så låter man druvorna jäsa på stål eller betongtankar tills de uppnått 5 % alkoholhalt. Det tar ungefär 7-10 dagar. När något jäser så innebär det att jästsvampar äter upp sockret och en av restprodukterna som blir i den processen är alkohol.

Därefter dödar man jästsvampen genom att hälla på 70 %-ig sprit. Jäsningen avstannar då och man har uppnått en alkoholhalt på 20 % genom att man blandat ut vinet med sprit. Det man vill uppnå är att sockret och därmed sötman blir kvar i vinet. Om man låtit jästen äta upp den hade man uppnått en alkoholhalt på max 15 % och det hade inte alls blivit ett lika sött vin.

Vintage Port (som är den högsta kvalitetsklassen) måste lagras 2 år på ekfat innan den får buteljeras. De flesta portviner blir bättre med åren. Själv har jag druckit ett 100- årigt portvin som en god vän hade ärvt av sin farfar. Det var väldigt gott. Det som händer med åren är att den sträva tanninsyran fäller ut och kvar blir ett mjukare vin. Fällningen kan man se som röda flagor i botten av flaskan.

Portvin är gott till choklad och grönmögelostar. Om man vill slippa huvudvärk dagen efter bör man dock tänka på att det är dubbelt så alkoholstarkt som ”vanliga” viner…

Mina foton i utmaningen 365 foton har jag sammanställt här. Alla andras foton i  utmaningen hittar du här

port

Annonser

3 reaktioner på ”Port (bild 105 av 365)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s