Avokadokärnan gror

Jag satte tre avokadokärnor i vatten 3 feb. Nu har den ena börjat gro. Först kom den vita rotspetsen man kan se till höger och nu kan man också se att det som ska bli stjälk börjar växa genom kärnan. Än så länge så måste den nya plantan förlita sig på att själva kärnan innehåller all den näring, alla de atomer som behövs för att kunna bygga upp den nya plantan. Så småningom kommer  den gröna delen att kunna börja göra fotosyntes. Många av mina elever tänker sig att växter får större delen av allt sitt växtmaterial från jorden, men så är det inte. Växter består till största delen av kolatomer och dessa tar växterna från luften, från koldioxiden.

Utan ett fungerande rotsystem så kan de flesta växter så klart inte få i sig de andra ämnen som en växt också behöveravokadokärna_gror

Tills dess att fotosyntesen kan påbörja så finns lagrad energi och andra ämnen som den växande plantan behöver inne i fröet/kärnan. Ibland så behöver plantan kunna växa ett tag under jorden innan den äntligen kommer upp i solen och kan påbörja fotosyntesen. Det är därför det är bra om frön innehåller ett rejält lager av energi och näring. Allt som växer under jord, utan tillgång till sol är vitt/gult. Växten slösar helt enkelt inte på resurserna genom att tillverka grönt klorofyll innan det behövs. Om det är dåligt med ljus så lägger plantan all kraft på att växa mot ljuset så snabbt som möjligt. Plantorna blir då långa och rangliga.

Det här är  ett ovanligt stort frö, men principen är det samma oavsett hur litet eller stort fröet är.

Frö nummer två har börjat mögla och frö nummer tre visar inga tendenser att vilja gro, men ett är på gång i alla fall!

Annonser

4 reaktioner på ”Avokadokärnan gror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s