Lika (bild 68 av 365)

Dessa två blåmesar är lika, men inte identiska. Det finns inga blåmesar  som är tvillingar, åtminstone inte enäggstvillingar. I en kull så är det rätt troligt att de inte ens har samma pappa. Förr trodde man att de flesta fåglarna bildade par och sedan födde upp sina ungar tillsammans, men riktigt så är det inte har det visat sig då man gör DNA-studier. Både honor och hanar är ute och ”vänsterprasslar”;  allt för att sprida sina risker och chanser.

En hona kan tycka att en hane som har den bästa holken i bästa läget att erbjuda, blir den mest lämplige att hjälpa henne med att föda upp sina ungar. Det är dock inte säkert att han är genetiskt  mest lämpad för den sakens skull. Det gäller att välja någon som är så olik en själv som möjligt. Då får ungarna en större genetisk bredd och därmed en större chans att bli friska. Hur kan man då veta att någon är genetiskt olik en själv? Det känner man på doften. Det här går man kanske inte medvetet runt och funderar på. Vi precis som de flesta andra djur, får man förmoda, tycker helt enkelt att någon som inte doftar som oss själva är mer attraktiv.

Den röda bakgrunden är inte ditklistrad utan är grannens ladugårdvägg för den som undrar. 🙂

Mina foton i utmaningen 365 foton har jag sammanställt här. Alla andras foton i  utmaningen hittar du här

blåmesar_ två

Annonser

13 reaktioner på ”Lika (bild 68 av 365)

 1. Tack för intressant blåmes info! Tänk vad lite man vet om en av de mest vanliga fåglarna i trädgården! (i alla fall jag) Utseendemässigt kan de faktiskt variera en hel del om man studerar dem vid fågelbordet, så även talgoxar.

  Allt gott
  /Anette

 2. Man lär så länge man lever. I hönsägg kan det ju finnas två gulor. Det trodde jag att det kunde hos alla fåglar. Men det är klart, det blir rätt trångt.

  1. ja det är fler än du som gjort! Har för mig att det var rätt nytt när jag läste biologi för 10 år sen. Fram tills dess så tyckte man nog att den svartvita flugsnapparhanen var lite fräck som så fort första honan lagt sig på sina ägg så drog han iväg och startade en ny kull, men så fort den andra honan låg på äggen så gick han tillbaka till den första och hjälpte henne att föda upp ungarna. Första kullen klarade sig bättre som fick mat från 2 så klart, men även i den andra kullen klarade sig i alla fall ngra av ungarna med sin ensamstående familjeförsörjare. Vad man sedan då upptäckte var så klart att även honorna hade låtit sig bli befruktade av flera hannar….Nu har man upptäckt att de flesta fåglarna gör på det här viset.

 3. Hahaa… Skall du ta död på Ricky Martins tvillingar??? De är två äggdonationer från 2 olika kvinnor som fötts upp i en surrogat mamma! Så tekniskt sett är de inte tvillingar hoppas inte Ricky förstår det, hahaa…!!! Kram 😉

 4. Interestin reading about your little visitors….so wish they would start visiting our little garden.
  Well done capturing two beautiful little birds in one shot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s