”Lysande” …eller så här fungerar min växtbelysning (bild 40 av 365)

Växter behöver ljus. Ju varmare desto ljusare måste de ha, annars blir de långa rangliga saker som knappt kan stå utan stöd. Det finns speciella växtlampor att köpa och de är säkert jättebra, men rätt dyra. Vi köpte vanliga standardlysrör för 2 år sedan som vi hänger upp i fönstren. Lysrören har vi hängt upp i ståltråd. Man kan se ståltråden på bilden. Allteftersom växterna växer så höjer vi lamporna. Det underlättar om växterna har ungefär samma höjd.

På den här bilden är det inte riktigt optimalt som ni ser. Här skulle alla utom pelargonerna (i juiceförpackningarna) behöva komma närmare lampan. Om det är någon enstaka låda som behöver komma närmare så kan man helt enkelt ställa enbart den på något lite högre. Så kan man pyssla och hålla på om man vill. Under tiden som fröna gror så så kan man lägga på en sönderklippt plastpåse som ett ”täcke” för att hålla fukten. Det är viktigt att detta plasttäcke inte är helt tätt utan att det kan komma in lite luft, annars börjar det bara mögla.

Vill man att det ska vara lite mer estetiskt tilltalande i sitt kök så kan man givetvis välja både snyggare växtarmatur och vackrare krukor, men om man vill komma lite billigare undan så kan man alltså det också.

Har man bra belysning behöver man inte ens ha det så här i fönstren utan kan starta sina planteringar nere i källaren om man vill. Däremot så är det alltså lite för mörkt (åtminstone där jag bor) att enbart förlita sig på dagsljuset som kommer in naturligt genom fönstren den här årstiden.

Mina foton i utmaningen 365 foton har jag sammanställt här. Alla andras foton i  utmaningen hittar du här

lysande 2

Annonser

8 reaktioner på ””Lysande” …eller så här fungerar min växtbelysning (bild 40 av 365)

  1. Ungefär sådär ser det ut här också. Jag har en vit hängränna som reflektor. Den hänger direkt påmlysröret. Jag inbillar mig att mer ljus når växterna och jag slipper bländningen.

  2. Jag nappar nog också på idén, roligt att höra att det funkar med vanliga lysrör.
    Så här års får det se ut lite hur som helst på fönsterbrädorna, det gör inget, bara man får fina plantor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s