Du trodde det var långt till månen

Finally I managed to see some craters on the surface of the moon! More sky at Sky Watch Friday

Trots att det är 390 828 km härifrån och till månen så kan man faktiskt se lite av ytan. Det kanske inte är så långt till månen egentligen? Vår gamla bil har hunnit köra 452 000 km.

I rymden så pratar man inte om hur långt bort något är i kilometer utan man pratar oftast om ljusår. Den sträckan som ljuset hinner färdas på ett år är ett ljusår.

Ljuset som reflekteras på månen tar ca 1 sekund på sig för att nå mina ögon. Ljuset från solen däremot tar ca 8 min. Skulle vi skicka ljuset genom hela vårt solsystem så tar det 9 timmar. Vårt solsystem är och andra sidan bara en mycket minimal del av galaxen Vintergatan. Där finns ca 100 miljarder andra stjärnor tillsammans med vår stjärna solen.  Storleken på Vintergatan är ca 100 000 ljusår. Den stjärnhimmel vi kan se nattetid är bara en liten prick av denna galax som vi bor i.

Du kanske tycker det låter stort, men vintergatan är bara en av 30 andra galaxer som finns i en grupp som kallas för Lokala Galaxhopen. Den Lokala galaxhopen  är hela 3 miljoner ljusår stor. Nu börjar det kännas lite ogreppbart stort för mig, men det blir värre.

Denna Lokala Galaxhop är bara en av 1000 andra  galaxhopar som i sin tur befinner sig i en grupp av galaxhopar som vi kallar för den Lokala Superhopen. Denna Lokala Superhop är hela 100 miljoner ljusår stor. För att göra det ytterligare lite mer svårt att fatta, så innehåller universum inte bara en Lokal Superhop utan 1000 st…Man känner sin egen litenhet…Siffrorna har jag tagit från en föreläsning jag var på för några år sedan då Patrik Norqvist rymdfysiker föreläste.

I kväll såg jag i alla fall ytan på vår närmaste granne månen! 🙂

Här kommer en av Monty Pythons sånger på temat, som på 3 minuter ger dig lite mer kunskaper om astronomi! 🙂

måne 2

Annonser

6 reaktioner på ”Du trodde det var långt till månen

  1. Heisann! Takk for hilsenen. Jeg tok bilde av fullmånen nå i kveld, men fikk ikke samme flotte bilde som du viser! Men månen kom ned til meg….????? i alle fall på fotoet!
    Ha en fin kveld ;:OD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s