Lav är inte mossa.

Då var vi återigen inne i den perioden då man ibland pyntar med lav som man kan kan köpa i affären under namnet vitmossa, men det är ingen mossa utan just lav. För dig som vill lära dig skillnaden på fönsterlav och vitmossa så kan du  se den här korta filmen som med en glimt i ögat försöker förklara skillnaden. Då kan du också lära dig att det var fel i filmen Ronja Rövardotter när de pratade om hur bra vitmossa är mot blödande sår och sedan lägger de renlav på den sårade hästen. Tänk på det om ni själva blir skadade i skogen någon gång; välj rätt! T.o.m Linné lär visst ha sagt fel när han skulle beskriva utsikten över fjället. ”Alltomkring sågos fjälldalarna vita av mossa, med litet strödd ljung, liksom marken synes, då snö kommer om hösten och örterna här och där koxa genom honom upp.” Bara för att Linné sa fel så behöver ju inte du göra det också.  😉

trumpetlav

Den här trumpeten är på någon typ av bägarlav. I verkligheten är dessa trumpeter väldigt små, bara någon cm höga.

Blåslav är den vanligaste laven vi har i Sverige. Den försvann från städerna ett tag eftersom den inte tålde utsläppen från svaveldioxid, men numera kan man t.o.m se blåslav inne i Stockholm.

blåslav

Torkad lav känns lite som torkad svamp och det beror på att lav är en svamp. Den lever till skillnad mot andra svampar i symbios med cyanobakterier eller alger. En mycket praktisk kombination. Oftast är det lav som kommer först när nytt land stiger ur havet. Lav hittar man på både stenar och grenar. Det har inga rötter som suger näring utan mer små fästanordning. Näringen tas istället från luften in direkt via bålen. Det är därför som lav är väldigt känslig mot all form av luftföroreningar. Om det saknas känsliga lavsorter så vet man att det är dags att ta tag i miljöfrågan i det området!

lav på kvist

Annonser

31 reaktioner på ”Lav är inte mossa.

  1. Ja, men jag måste berätta om en dam som bodde här i närheten i ett sommarhus. Jag kom från skogen och hade med mig lite renlav och grön mossa av olika slag och hon undrade vad det var. Då sa jag vad det var, så klart. Och då säger hon: va, växer sån vit ”mossa” ute i naturen, jag har bara sett den i affären, jag hade ingen aning om att det finns här”……ja, så det är lite olika perspektiv på det hela!
    Agneta kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s