Höst i trädgård och tankar kring att kratta löv

This is my garden at the moment. I let the leaves stay on the ground untill the lawn mower pickes them up during the first cut  next summer. It might not be the perfect way to treat a lawn but it saves time! 🙂 This picture is my entry for Our world Tuesday 

Fortfarande kan man skörda morötter, kål, palsternackor och lök allteftersom man vill äta, men det mesta av växtligheten går i en viloperiod nu. Att lövens blad nu skiftar färg beror på att den gröna klorofyllmolekylen innehåller kväve. De är något de flesta växter inte slösar med, så klorofyllet måste tas in i stam och rot och kvävet kommer att lagras för återanvändas nästa år.

Den näring som finns kvar i löven som faller till marken kommer att ätas upp av diverse organismer och återföras till jorden. Om man nu inte krattar upp löven och skickar bort dessa till förbränning förstås.

Själv låter jag mina löv ligga kvar under vintern. Det som är kvar då det är dags för första gräsklippningen hamnar i gräsklipparens uppsamlare. Sen får det fungera som täckmaterial till odlingarna.

hemma hos mig

Om man vill så kan man göra bra kompost av löv också. Antingen genom att bara samla ihop alla löv i en hög och låta dessa komposteras eller så kan man använda löven för att blanda upp sin vanliga hushållskompost.

Det sätt jag hanterar höstlöven är säkert inte optimalt om man vill ha den perfekta gräsmattan, men det är rätt arbetsbesparande… 😉

hemma hos mig 2

Annonser

8 reaktioner på ”Höst i trädgård och tankar kring att kratta löv

  1. Jag gör som du – låter löven ligga kvar till våren. Ju längre hösten drar ut desto mer hinner maskarna bearbeta. För mig som odlar rosbuskar är löven ett otroligt bra vinterskydd.

  2. Härliga höstbilder! Så vackert….
    Hos mig får löven ligga kvar över vintern också.
    Liksom fröställningarna från alla perenner.
    Står vackert mot snön!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s