Skörd och höstgrävning

Red and yellow beetroots, full of color and flavor!

rödbetor_gulbetor

Bilden ingår i fotoutmaningen 365 foton som nr 26 Bortskämd.

Morgonen började med regn, men tack och lov kom solen fram för jag har jobbat ute i trädgården hela dagen.

Idag så tömdes squashlandet på alla squash och plantorna grävdes ner.

Alla bondbönor plockades också och familjen fick hjälpa till att sprita dom. Nu ligger 10 kg bondbönor och väntar på att bli förvällda och på att det sista vita skalet ska tas bort. Det får bli ett projekt till veckan. De klarar utan problem att ligga i kylen en vecka. Dottern fick äran att förvälla och ta bort skalen på delar av förra helgens skörd idag och de var fortfarande jätte fina.

Jag beskrev häromdagen fascinationen över hur bondbönor växer. Det man kan tillägga är att jag satte 250 g frön till en kostnad av 105 kronor och när allt är förvällt och klart så kommer vi att ha fått ungefär 10 kg ätklara bönor. På kuppen så fungerar det även som att gröngödsla landet. Det blir mycket grönmassa att bruka ner som bidrar till att man får en bra struktur i jorden och så är bönor också kvävefixerare. Självklart kan man också låta bönorna mogna och torka på plats och ta eget utsäde, men de är alltför goda för att det ska bli något över, så jag köper nytt frö varje år i stället 🙂

Plantorna ligger nu i en jättehög och om kroppen inte säger ifrån alltför mycket så gräver jag ner även dessa i morgon. Det är skönt att sånt är gjort när våren kommer. Här i norr fryser jorden snart , så näringsläckage är inget större problem.

Det som var kvar av rödbetor, gulbetor, persiljerot och kålrabbi åkte också upp idag. Det var inga större mängder, så de ligger nu i rotfruktslådan i kylen.

Dags att stretcha lite så att man inte har alltför mycket träningsvärk imorgon. Allt måste bli klart då. Det ryktas om snö och minusgrader på torsdag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s