Man kanske skulle stridulera lite oftare precis som långhorningar gör?

Både larver och färdigbildade långhorningar kan stridulera. Är det inte ett vackert ord? Vuxna honor stridulerar av missnöje om hannens uppvaktning inte tilltalar och larver stridulerar eventuellt för att varna andra larver. De äter helt enkelt upp andra larver som kommer för nära. Det finns också hypoteser att stridulerandet förvirrar hackspettar som alltid är på jakt efter vedlevande larver.

Att stridulera innebär att de gör ett sorts gnisslande ljud. Det kan kanske vara något att ta efter om man känner omgivningen behöver förvarnas om ens humör…

En dag i somras, så satte sig den här barr- eller lövträdslöparen  på dotterns jeans. Den var lite väl påträngande och verkade inte alls vela flytta på sig förrän den slutligen plockades bort  med handakraft. Tyvärr ser jag inte vad det är för trädlöpare , men om någon annan kan vad det är så berätta gärna!

Bilden representerar  nr 246 Påträngande i Fotoutmaningen 365 foton

barrträdlöpare

Annonser

2 reaktioner på ”Man kanske skulle stridulera lite oftare precis som långhorningar gör?

  1. Hejsan!
    Ser ut att vara en Rhagium inquisitor, har för mig den heter barrträdslöpare på svenska. Den har också den typiska attituden för dessa, och som du säger brukar den vara tjurig och klamra fast sig rätt ordentligt .Har också massa ved av olika sorter och åldrar på tomten och därför hittat en mängd olika långhorningar under årens lopp, mest brukar det vara runt midsommar.
    Ha det gott! / Giuseppe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s