Vilken fest bland malvorna!

Det surrade rejält ute i solen i dag. Bland malvorna var det riktig fest. Det var nästan en humla i varje blomma och just den här humlan partajade ordentligt så pollenet yrde. Den gula klumpen på magen är pollensamling som ska tas med hem till boet. De flesta insekter äter både nektar och pollen, särskilt honorna som ska lägga ägg. Pollen innehåller protein till skillnad från nektar som är rena kolhydrater. Även larver behöver ha lite protein, så därför måste den här humlan ta med lite hem. Det räcker ändå för att blommorna ska bli pollinerade. Allt äts inte upp.

humla bär på pollen

Humlor har en väldigt speciell tunga. Ser nästan ut som en näbb som den sticker ner för att suga upp nektar. Jag har tyvärr aldrig lyckats fota detta. Det är något med humlor och fotografering. De vänder ofta baken till då man försöker fota dom, men just den här visade faktiskt framsidan, även om den inte visade sin tunga. Den som vill se en sådan hittar bild och lite mer humleinfo här.

Pollenklumpen påminner lite om fiskrom på den här bilden tycker jag.

humla bär på pollen 2

Malvor är väldigt vackra blommor, mycket insektsvänliga som det verkar och passar bra ihop med röd spetskål. Nästa år ska jag ha mer malvor bland kålen!

Bilden  på humlan ingår  i  fotoutmaningen 365 foton nr 176 Levnadsglad

röd spetskål och malva

Annonser

7 reaktioner på ”Vilken fest bland malvorna!

  1. Humlor är så älskliga varelser. När de har pollenbyxor ser de speciellt roliga ut. Nu har de bråttom som bara den, flyger ut och in i alla sensommarblommor, som stormhatt och malva. Malvor är väldigt vackra, tycker jag också och skulle vilja ha några vita bland de rosa.

  2. På den i år oslagna fäbodängen var fägringen över så när som på lite slitna väddar och johannesört. Det var svårt att få ihop en bukett eftersom blommorna var överfulla med hungriga humlor och blomflugor, 3-4 stycken ibland. Rörande!

  3. Vackra bilder på de festande humlorna. Mina malvor har ”dött ut” det kom inga i år och jag saknar dem lite. Men jag har andra godsaker åt humlorna så det kompenserar ju lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s