Mitt 100:e inlägg firar jag med svampar som äter

I går fick vi en påse med gula kantareller och svart trumpetsvamp av en av våra snälla grannar. Det är vansinnigt gott med svamp och att kantareller nu dessutom visat sig innehålla dubbelt så mycket D-vitamin som lax per 100 g gör det inte sämre.

Kantareller är svåra att odla själv. De behöver växa tillsammans med trädrötter. Samarbetet kallas mykorrhizza. Träden ger svampen kolhydrater från sin fotosyntes och svampen ger trädet mineraler och vatten som det annars inte skulle fått tillgång till. Just kantareller lever nära bl.a björk, gran, tall, ek, hassel och bok. Faktiskt har de flesta plantor ett sånt här samarbete med svampar. Man har sett att i jordar som besprutats med svampgift så växer även plantorna sämre. En bra förklaring kring detta hittar du här.

gul kantarell och svart trumpetsvamp

Svampar är fascinerande. De vi ser och ibland äter, är som du kanske känner till, enbart fruktkropparna. Man kan jämföra dom med äpplen på ett äppelträd. Större delen av svampen är under jord. Där växer svampen som tunna trådar, mycel och utsöndrar enzymer som kan bryta ner dess mat. Det kan vara alltifrån döda insekter till döda träd. När maten är upplöst så kan svampen suga upp näringen. Det finns även svampar som är parasiter och ger sig på levande vävnad, men de flesta är vad vi kallar för nedbrytare. Man skulle kunna säga att svampar får sin näring genom att äta. Svampar är inte växter. Svampar är t.o.m närmare släkt med djur än de är med växterna.

Den största organismen som vi idag känner till här på jorden är en honungsskivling. Den är stor som 1700 fotbollsplaner och beräknas vara 2400 år gammal. Honungsskivlingar har inget snällt samarbetssystem med hjälp av mykorrhiza utan den kan helt enkelt bara växa in i träd och orsaka skogsdöd. Den kan också orsaka problem i vanliga trädgårdar.

Gula kantareller orsakar dock ingen skogsdöd, så den tänker jag njuta av smörstekt till pasta!

Inte nog med att vi fick svamp. Det följde med en snygging i påsen också. Önskar att jag kunnat lämna tillbaka den därifrån den kom, men nu fick den nöja sig med det näst bästa; skogskanten här bredvid.

spindel 1

Bilden på kantarellerna får representera nr 270 Skog i fotoutmaningen 365 foton

Annonser

6 reaktioner på ”Mitt 100:e inlägg firar jag med svampar som äter

      1. ja det kan man tycka, men MYCKET uppskattat hemma hos oss! Har länge varit på jakt efter någon som älskar att plocka blåbär, men inte gillar smaken…. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s