Parasitsteklar kan upplevas läskiga, men är bra om man vill odla mat.

Det jag ska berätta nu kan kännas lite halväckligt för känsliga läsare. Nu har jag varnat er, så ni som vågar kan fortsätta läsningen…

Jag rensade lite bland mina foton i kameran för ett tag sedan och hittade en bild på en parasitstekelhona som jag fotade förra året. Den hade förirrat sig in i växthuset. Jag har så klart glömt bort hur stor den var, men den var rätt stor och framförallt var äggläggningsröret enormt långt. Den ser farlig ut, men parasitsteklar är bara farliga för sina värdlarver.

Det finns i stort sett en sorts parasitstekel för varje typ av larv. När ägget kläcks inne i sin larvvärd så börjar parasitstekellarven med att äta fettet, så att värdlarven hålls vid liv så länge som möjligt. För dig och mig låter det hela rätt groteskt, men för parasitsteklarna är detta ett smart sätt att ha god tillgång på färsk mat under hela sin uppväxt.

Man kan köpa parasitsteklar för att ha till s.k biologisk bekämpning i sitt växthus. Man kan också göra det insektsvänligt runt sina odlingar så kommer de dit själva om deras värdlarver finns där. Med insektsvänligt så menas alltid många olika blommande växter och att det finns några hörn i trädgården som inte är alltför ”välstädade”.

Vid stora rapsodlingar har man upptäckt att om man besprutar rapsbaggar vid fel tidpunkt så dödar man också parasitsteklarna som angriper rapsbaggarna och då kommer man att behöva bespruta hårdare året därpå.

Det som i dagsläget känns mest intressant angående parasitsteklar för mig är att det finns så klart sorter som även parasiterar på stinkfly och eftersom dessa marodörer varit en plåga i år så hoppas jag att just deras parasitsteklar hittar hit!

Bilden visar en parastitstekel som i mitt tycke har ett extremt långt äggläggningsrör. Den bilden blir därför mitt bidrag till fotoutmaningen 365 foton nr 63 Extrem

parasitstekelhona

Annonser

4 reaktioner på ”Parasitsteklar kan upplevas läskiga, men är bra om man vill odla mat.

  1. Insketerna har verkligen specialiserat sig på många spännande sätt! Jag tror att vi har rovsteklar i våran sandlåda. De har gjort fullt av gångar och flyger in med flugor och annat smått och gott till sina larver.

  2. Pratade just med en kollega nyss hemkommen från en resa till England, på temat ekologisk grönsaks odling. Han berättade bl a att ohyrebekämpning med parasitsteklar är jättestort i ekoodling i Storbritanien. Intressant…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s