Hur blir man av med nässlor?

Först måste man fråga sig om man verkligen vill bli av med nässlor. Det finns många fjärilslarver som gillar nässlor. Den här larven hittade jag under ett nässelblad förra sommaren. Tyvärr vet jag inte vad den skulle bli för sorts fjäril. Någon som vet? Snygg är den i alla fall. Den som vill läsa mer om larver på nässlor kan läsa här.

cropped-larv-pc3a5-nc3a4sselblad.jpg

Det är inte bara fjärilslarver som gillar nässlor. Många människor gillar också att äta späda blad på våren eller torka nässlor och blanda i exempelvis bröd. Själv brukar jag torka nässlor och ge till hönsen under vintern. Hönsen tycker om det och äggulan blir då kraftigare gul. Nässlor är dessutom den perfekta växten att göra gödselvatten av.  Det är några anledningar till att jag tycker att man kan unna sig att ha lite nässlor i sin trädgård.

Det finns nackdelar också. Dom bränns, men så länge man håller sig på behörigt avstånd så är det ingen fara. Jag kan erkänna att på vissa platser så passar dom inte alls. Några nässlor i en bärbuske som man rotar runt i är ingen succé. Då rycker man upp dom och håller stenkoll på att de inte återvänder för då skyndar man sig att ta bort dom igen.

nässla

På större ytor så finns det inget effektivare än att gå över ytan med en gräsklippare. Man hittar aldrig nässlor i en kortklippt matta av den enkla anledningen att nässlor inte klarar av hård nedklippning som exempelvis gräs gör. De dör inte efter första klippningen och inte efter andra heller, men rätt snart ger de upp.

Det finns dom som häller salt på sina nässlor och det kan man göra för att döda dom, men problemet är att då vill inget annat växa där heller. Salt använder vi ju bland annat i matlagning för att dra ur vätska ur livsmedel. Det är ett fenomen som kallas för osmos. Precis så blir det i jorden också. När jorden är för salt så dras vatten ut ur rötterna i stället för att rötterna kan ta upp vatten från marken och ge de gröna delarna av plantan.

Vill man absolut inte ta bort nässlor manuellt utan spruta bort dom så kan man använda ogräsättika, men effektivast av allt om man vill bli av med nässlorna är helt enkelt att ”hålla dom kort”!

Annonser

2 reaktioner på ”Hur blir man av med nässlor?

    1. Tistlar har jag inte provat att bli av med, men en början är att ta bort alla blommor innan de hunnit gå i frö. Tistlar är egentligen rätt snygga och väldigt populära hos insekter om man kan tänka sig att ha dom, men ta bort blomställningarna innan de hunnit bli några frön så att de inte sprider sig okontrollerat. De flesta växter brukar ju inte tåla om man täcker dom i några år (så att ljuset inte kommer fram till dom). Dom är väldigt jobbiga att gräva upp för de har rotsystem i flera våningar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s