Hur man får jordgubbar och även andra bär att bli större

Vi äter jordgubbar till frukost varje dag nu. Jag plockar in en liter eller två som vi delar på. Det blev inte den tidiga säsongen som jag trodde det skulle bli med tanke på den tidiga blomningen, men nu är de äntligen här så att vi inte bara smakar utan kan frossa!

Blommornas storlek ger en fingervisning om hur stora bären ska bli, men det viktigaste är pollineringen. Man har sett i studier att ju fler gånger en blomma besökts av ett bi, desto större blir jordgubben. En jordgubbsblomma har 20-30 pistiller (se bild) och ju fler som pollinerats desto större blir bäret. I en studie som man gjort på Lunds universitet så ställde man ut krukor med jordgubbar på gårdar som bedrev konventionellt jordbruk och på gårdar som bedrev ekologiskt jordbruk. Ingen av gårdarna hade bikupor. På de ekologiska blev bären större. Man drog då slutsatsen att det finns fler pollinerare på en ekologisk gård eftersom man där inte använder några insektsgifter. Även de insekter vi vill ha dör tråkigt nog då vi sprutar bort de insekter som vi anser vara skadedjur.

jordgubbsblomma

Hittade även något mindre bra i jordgubbslandet i morse.  Är lite osäker men jag tror att detta är en nymf av ludet ängsstinkfly. Finns även jordgubbsstinkfly, men de är vanligare söderut som jag förstått det. Stinkflyn är den största anledningen till att jordgubbar blir hårda och knöliga.

Vissa insekter har inte fullständig metamorfos, dvs: ägg-larv-puppa-adult insekt utan de blir t.ex efter äggstadiet nymfer istället för ”vanliga larver”. Nymfen liknar den färdiga insekten, men har inte vingar.

Lygus rugulipennis Ludet ängsstinkfly

Lite snygg är den nymfen med sin inkamönstrade ryggtavla, men som sagt inte så bra att ha i sina odlingar om jag gissat rätt på vad det är.

För att undvika att få in den i sina jordgubbsrader, så är ett tips att lägga på fiberduk på våren och låta den ligga där tills blommorna kommer läste jag på en sida om ekologisk jordgubbsodling.

Så snart blommorna kommer så måste duken av så klart, så att  alla pollinerare kan komma till blommorna.

Jordgubbsstinkflyn övervintrar som ägg, nära plantan,så där gäller det bara att byta växtplast ofta och föryngra sina jordgubbsrader för att klara sig undan så gott det går. Vart tredje år byter professionella jordgubbsodlare växtplats. Själv har jag aldrig lyckats med det, men det är säkert bra.

De senaste åren har jag i alla fall gjort en ny bädd varje år och tagit bort en gammal. Det är bättre att inte byta allt på en gång för första året ger de nästan inga bär, så det skulle innebära att man får väldigt lite just det året.

Alla växter mår bra av att inte växa på samma plats eftersom skadedjur och skadesvampar också växer till där sida vid sida och dessutom så behöver olika växter olika mycket av olika näringsämnen, så jorden utarmas fortare om man inte har en s.k. växtföljd i sina odlingar.

Måste nog fundera lite mer på det där med att ha en bikupa. Vem älskar inte STORA bär? Honung får man också…

Annonser

5 reaktioner på ”Hur man får jordgubbar och även andra bär att bli större

  1. Kan man själv hjälpa till med pollinering av jordgubbar då det är så kallt och blåsigt nu vid blomningen att inga insekter är ute och flyger?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s