Flytt av äppelträd

För 3 år sen bestämde vi oss för att köpa ett Esters päronäpple; ett äpple som smakar lite päron. Detta planterades i väldigt skyddat läge. Kanske blev det lite FÖR skyddat. Sorkarna kunde arbeta ostört under vintern. De åt inte upp stammen, för den hade jag skyddat så bra, men i stort sett  blev bara stammen kvar. ”Trädet” fick ändå stå kvar och sköt lite försiktigt någon gren, men några äpplen blev det aldrig

För 2 år sedan köpte vi tre nya äppelträd och planterade dessa i tre rundlar som jag hade murat upp av gamla tegelstenar redan då vi flyttade hit. Fram tills vi köpte äppelträden hade rundlarna innehållit blommor. Jordlagret på framsidan av huset är rätt tunnt, så det finns inte så mycket att plantera i där annars.

Efter 17 år börjar nu de murade rundlarna bli övertäckta av mossa. Det tycker jag om.

mossbeklädd tegelsten

De nya äppelträden fick bli väldigt härdiga sorter: 2 st Borgowskoje, en rysk sort som skulle vara härdig till zon 7 och Pirja, en finsk sort som skulle vara härdig till zon 6. Pirja, som stod i mitten av de tre rundlarna, dog redan första vintern och den ena av Borgowskoje blev kraftigt påverkad av bladlöss förra sommaren och har just bara återhämtat sig med nöd och näppe.

I år blommande bara därför det ena Borgowskoje, det enda av de två som kanske liknar ett riktigt träd om man ska vara ärlig…. Esters päronäpple blommade till vår förtjusning, men först någon vecka senare. Eftersom äpplen behöver korsbefruktas med ett annat träd för att det ska bli äpplen, så får vi därför inga äpplen i år. Smultronen som jag planterade under äppelträden kommer i alla fall att ge skörd. De första har vi redan fått smaka. En liten tröst.

madonna vid äppelträd

Efter att ha funderat ett tag, så bestämde vi oss för att flytta Esters päronäpple, så det har nu fått överta Pirjas gamla plats. Egentligen är det väl inte alls optimalt att flytta något nu, men stackars lilla Esters päronäpple verkade ändå inte riktigt trivas där de stod och har nu efter beskärning inte så mycket grönt som rötterna behöver försörja. Rötterna på ett träd är lika stora som dess krona, så måste man ta en mindre rotklump så bör också kronan vara lite mindre. Vi hoppas det går vägen och tänker att det kan väl ändå inte bli sämre! Förhoppningsvis kan de nu blomma ungefär samtidigt nästa år.

Esters Päronäpple

Jag hittade så klart spännande insekter när jag grävde ur rundeln på gammalt ogräs. En knäpparlarv som jag kastade in till hönsen. Knäpparlarver finns det i alla gräsmattor. De gör inte så stor skada i gräsmattan men kan äta på rotsaker i nyanlagda trädgårdsland. Känns lite hård när man tar på den. Den skulle blivit en skalbagge så småningom.

knäpparlarv

Jag hittade också vad jag tror är en jordlöpare. Den tillhör de insekter som jordbruksverket slår ett slag för behövs i ett jordbrukslandskap Det känns alltid bra att hitta sådana!

jordlöpare

Nu håller jag  tummarna att det går vägen så att vi får några äpplen nästa år. Även om skörden aldrig blivit så stor när vi väl fått äpplen, så känns det ändå lite kul att kunna plocka några egna. 🙂

äpple

Bilden på Madonnafiguren är mitt bidrag till fotoutmaningen 365 foton nr 291 Staty

Annonser

2 reaktioner på ”Flytt av äppelträd

  1. Hjälper gärna till att hålla tummarna! Förstår din frustration och otålighet! Vi anlade en äppeldal mellan två bergknallar för några år sedan och i år får vi äpplen både på Aroma (ett hundratal efter gallring) och på Gyllenkroks Astrakan (ett tjugotal).
    Ha det gott!/Laila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s