Dags att frossa i grönsallad!

Efter att ha ätit en hel del våtarv och andra vilda örter som sallad kan vi nu äntligen börja äta även av den odlade sallaten. Jag har tidigare skrivit om att man ibland mycket väl kan köpa färdiga kryddplantor och dela för att fylla upp i sitt trädgårdsland, men det finns vissa saker som man helst sår själv. Sallat är en sån sak.

Dessutom går det rätt fort och man kan så den i det man råkar ha. Har man inget trädgårdsland kan man så i vilken burk som helt. Man kan vara självförsörjande en stor del av året om man bara kommer ihåg att lägga frön på jorden och kommer ihåg att vattna. Sallat som inte vattnas blir besk eller för pepprig. Ruccola är en sådan växt som nästan blir oätlig om man inte ger den tillräckligt med vatten. Om man råkar torka ut sin ruccola så att man inte uppskattar den längre, så kan man låta den gå i blom och äta ruccolablommorna. De är precis lika goda, om inte godare!

ruccolablomma

Vitsen med att överhuvudtaget så något är att man kan välja vilka sorter man vill ha; välja sånt som man inte hittar i affären. En sån bladgrönsak är isört. Den är mer en suckulent växt och därför lite mer ”matig”. Den ger en kul textur i en blandad sallad om man strimlar den lite.

isört

En annan suckulent växt är trädgårdsportlak. Den är lite fräscht syrlig och ger också lite textur.

portlak

En växt som man alltid äter med en liten söt, vit blomma är vinterportlak. Den har en rätt neutral smak, men blir vacker i en salladsblandning.

vinterportlak

Sedan finns det alla dessa olika lite mer ”vanliga” sallater som har lite olika färg eller krusningar eller former på bladen och som faktiskt inte alls smakar exakt likadant heller. Genom att ha lite olika så kan man göra de vackraste salladsblandningarna bara med hjälp av sina blad…och kanske några blommor. 🙂

salladsblandning

Annonser

7 reaktioner på ”Dags att frossa i grönsallad!

  1. Härlig blogg du har! Har precis intervjuat en 87-årig landskapsarkitekt. Hon tipsade mig om att taklök är en ätlig växt:) Har inte provat än men gillar ju portlak så kanske man ska våga sig på!

    1. Absolut! Har du testat dagliljor? Jag är helt såld och tuggar för brinnande livet nu. Snygga och goda som utslagna blommor i sallad och snabbwokade som knoppar. Hoppas bara att det är rätt dagliljor jag har så att mina visar sig inte vara så bra att äta… 😉

  2. Googlade, fotograferade faktiskt såna i går också , dock utan att veta vad de hette! Men fina är de:)

    1. ja det är dom…och tydligen är dom också en asiatisk ”grönsak” ! Tack förresten för komplimangen. 🙂 ”När jag blir stor” så ska jag hitta igen mitt UV filter så jag kan ta bra bilder på sånt som innehåller en himmel också…. 😉

    1. ja och du som har både balkong och en längre säsong kan ju odla det nästan hur länge som helst. Har du testat vintersallad? Härdigt som bara den och väldigt god.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s