Klappa bara på hanhumlor!

Så här på sommaren har man inte alltid tid att titta på TV, men igår såg jag på svtplay en väldigt fin naturfilm från Frankrike. Den beskrev djur och växtliv runt en åker och hur djur, växter och människor påverkas av varandra. De hade bl.a filmat en jordhumlas liv. Titta gärna på den filmen om du har tid. Den ligger kvar till den 4 juli.

Jag hittade den här humlan hängandes i en ros i går. Kanske hade det blivit lite för mycket av den goda nektarjuicen eller också var han bara berusad av doften. 😉

På hösten när hanhumlorna är ute och flyger, för att para sig, då kan man se dessa sova i blommor eftersom hanarna då blivit utkastade ur boet, men det verkar vara lite tidigt på säsongen för det än.

.humla som fått för mycket av det goda

I en mycket bra bok som heter Humlor i Sverige: 40 arter att älska och förundras över så får man veta mera om dess fascinerande insekter, som att det bara är honor som har gadd. Vill du klappa en humla bör du alltså välja  en hane… 😉 Här står också hur många hundra miljoner som humlor bidrar med årligen till vårt BNP tack vare att de gratis sköter vår pollinering. Det mesta av det vi äter är ju trots allt ett  resultat av att pollinering skett med hjälp av insekter.

Vi kan hjälpa humlor genom att bygga bon. Det finns olika typer som du kan läsa mera om här. Här står att man gärna kan inreda boet med bomateriel från ett gammal sork/musbo eftersom humlor normalt sett bor i övergivna sorkbon. Jag har fått tipset att man istället kan använda ströet från sin egna gnagare, som man äger eller gå in i en djuraffär och fråga om man kan få en påse använt strö. Det ska tydligen fungera lika bra.

Det är också viktigt att det finns mycket mat till både humlor och andra pollinerare Blommor som ger mycket nektar och pollen är bra mat. Blommor som är öppna och har ”bra landningsställ” är populära. Passa på att omge dig med många olika sorters blommor, så finns det nåt för alla smaker!

Varför ska man då hjälpa dessa utrotningshotade insekter? Antingen kan man göra det för att man uppskattar biologisk mångfald och surret från humlor eller också gör vi det helt enkelt för att vi är beroende av dom, för blir det ingen pollinering så blir vi utan mat. Så enkelt är det.

Annonser

4 reaktioner på ”Klappa bara på hanhumlor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s