Varför är inte trädgårdskläder zebrarandiga?

Jag såg sommarens första broms i går på midsommarafton. Den satt inne på ett fönster. Tur det, för inomhus gör dom ingenting. Då sitter dom där på fönstret och vill ut, men dom flyger aldrig runt och vill bitas. Åtminstone har jag då aldrig blivit biten av en broms inomhus.  Eller också är det bara hanbromsar som flyger in i vårt hus. Hanbromsar bits aldrig.

Just den här sorten som jag fotograferat i mitt fönster är en s.k. blinning. Jag gillar inte broms och håller inte med om att bettet knappt känns som jag läste på sidan om småkryp, men det finns fördelar även med bromsar så klart. Det är mycket mat i en broms jämfört med en mygg, om man är insektsätare. Det är också lättare att ”bromsskåda” jämfört med att fågelskåda läste jag på Fältbiologernas sida. Det ligger nåt i det. Man slipper stiga upp tidigt på morgonen. Man kan vara ute i solen. Bromsen kommer till dig. Du behöver inte jaga bromsen…Det gäller att se det positiva, men generellt så gillar jag  inte insekter som vill bita eller sticka mig, oavsett om de faktiskt behöver mitt blod för att kunna lägga ägg.

Att göra trädgårdsarbete när det är mycket broms i närheten kan vara rätt svårt. Nu finns det dock studier som visar att bromsar inte lika ofta attackerar något som är svartvitrandigt, särskilt om ränderna  har samma bredd som zebror har. Egentligen borde därför  företag som syr upp trädgårdskläder sluta att göra dessa  exempelvis rosa och i stället sy upp zebrarandiga arbetskläder. Det skulle vara lite mer funktionellt.

För den som vill läsa mer om detta så kan ni läsa här.

För den här grå,svart vita bromsen får man väl nästa anse att ögonen fungerar lite som den där välbehövliga accesoaren 😉 Den här bilden blir mitt bidrag till fotoutmaningen 365 foton nr  2. Accessoar

broms från sidan

Zebrarandigt gör att bromsar biter mindre: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3245&artikel=4967044

Annonser

3 reaktioner på ”Varför är inte trädgårdskläder zebrarandiga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s