Vår gräsmatta är grön. Jag är nöjd så.

Många jobbar hårt med att ha enbart gräs i sin gräsmatta. Det kan vara väldigt fint, men så ser det inte ut hemma hos oss. Vår gräsmatta är grön. För det mesta i alla fall. Strax innan klippning kan den ha några fler färger. För mig spelar det inte så stor roll om det är gräs, klöver eller mossa i mattan. Huvudsaken är att den till största delen är grön och att den är mjuk att gå på då man är barfota.

Eftersom vi tar vara på gräsklippet och lägger det på odlingarna som gröngödsel, så tror jag tvärtom att det kan vara bra att det är lite olika sorters örter i mattan. Olika gräs och örter har olika näringsinnehåll och det kommer våra odlingar till godo.

Bilden nedan är  brunört som blommat över. Den växer i vår gräsmatta. Den kan bli 3 dm hög, men hemma hos oss blir den aldrig högre än att de håller sig under knivbladen på gräsklipparen. Eftersom det inte finns höga konkurrerande örter runt omkring kan växterna gå i blom direkt och behöver inte satsa på höjd.

brunört

Vi gödslar inte gräsmattan särskilt ofta och kanske är det därför som det finns en hel del klöver. Klöver är precis som lupiner kvävefixerare. De kan alltså använda sig av kvävet i luften om det finns lite kväve i jorden. Om du vill se exempel på hur rötter hos en kvävefixerare ser ut så kan du titta här.

Så klart måste även en gräsmatta tillföras näring om man hela tiden klipper och för bort gräset.Inte för att det blir kvävebrist, för det kan kvävefixerarna lösa, men andra mineraler kan så småningom ta slut. Jag gillar organiska gödsel i någon form. De tillför också mullämnen och det mår all jord bra av.

Det finns ett problem med att ha blommande örter i sin gräsmatta. Humlor gillar blommor, men de uppskattar inte att bli trampade på. Alla som någon gång gjort misstaget att trampa på en humla vet att det är väldigt smärtsamt! Dessutom är många arter utrotningshotade så vi vill hålla dom vid liv 😉

Tittar man närmare på humlorna så ser man också att de är väldigt olika. Vill man försöka artbestämma, finns det en enkel hjälp här. Då blir det ännu lite roligare att se sig för då man knallar över sin småblommiga gräsmatta.

humla i gräsmatta

Annonser

5 reaktioner på ”Vår gräsmatta är grön. Jag är nöjd så.

  1. Vilken spännande länk, den måste jag kika närmare på. Håller med dig om gräsmattan, huvudsaken är att den är grön och mjuk. Lite mossa förstör inte någon sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s